Mardjan Seighali vluchtte voor het dictatoriale regime van Iran naar Nederland. In Brummen legde ze haar eerste bijzondere en enigszins ongemakkelijke contacten.
Volledig scherm
PREMIUM
Mardjan Seighali vluchtte voor het dictatoriale regime van Iran naar Nederland. In Brummen legde ze haar eerste bijzondere en enigszins ongemakkelijke contacten. © Zutphens Persbureau/Patrick van Gemert

Hoe een Iraanse mensenrechtenactivist vluchtte en haar eerste Nederlandse contact legde in Brummen

In 1990 vluchtte Mardjan Seighali voor het dictatoriale regime van Iran. Op zoek naar vrijheid kwam terecht in Nederland. Zonder de taal en de cultuur goed te begrijpen, legde ze haar eerste contacten in Brummen. In haar boek Tot op de dag,  geschreven met journalist Job Hulsman, vertelt ze haar verhaal. ,,Als ik terugdenk aan Brummen, heb ik alleen maar warme gevoelens.”

  1. Brummen verscherpt regels carbidschieten: ‘Door vuurwerkverbod is weg naar carbidschieten korter’
    PREMIUM

    Brummen verscherpt regels carbid­schie­ten: ‘Door vuurwerk­ver­bod is weg naar carbid­schie­ten korter’

    Nu landelijk geen knalvuurwerk meer mag worden afgestoken tijdens de jaarwisseling, voorziet de gemeente Brummen dat carbidschieten populairder wordt. Om ongevallen te voorkomen, is ze er vroeg bij en verscherpt de regels voor de regionale traditie. ,,We moeten niet hebben dat het reguliere vuurwerk verboden wordt en Jan en alleman overgaat tot carbidschieten, met alle risico’s van dien.”

Zutphen