Volledig scherm
Jacco Peelen en Lia Weijts geven zwemles voor kinderen met een motorische beperking bij zwembad Rhienderoord in Brummen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

In Brummen leer je ook zwemmen als je minder goed beweegt

De motoriek van kinderen holt achteruit. Door gebrek aan beweging en de tijd die ze doorbrengen op tablet of telefoon. Ook bij zwemmen is dat te merken: meer kinderen hebben moeite om hun diploma te halen. Speciaal voor hen, is in Brummen ‘Swimstars’ ontwikkeld. Het werkt.

Een van de twee drijvende krachten achter ‘Swimstars’ is Lia Weijts van Bewegend Wijzer, een Zutphense praktijk voor kinderoefentherapie. ,,Ik ben nu 23 jaar kinderoefentherapeut. En ik zie dat er nu veel meer kinderen zijn die problemen hebben met zwemmen.” Het is volgens haar een maatschappelijke ontwikkeling. Er zijn minder gymlessen, het schoolzwemmen bestaat al jaren niet meer.

Weijts en Peelen

Er zijn dan ook kinderen die er maar niet in slagen hun zwemdiploma te halen. Eén zo’n leerling bracht Weijts in contact met Jacco Peelen, zwemdocent bij het Brummense zwembad Rhienderoord. Deze leerling kreeg ook oefentherapie van Weijts. Toen Weijts een bezoek bracht aan Rhienderoord, bleken veel kinderen al bij haar praktijk te lopen. Ze ontdekten dat er behoefte was om samen iets op te zetten.

Peelen: ,,Wat begon met een kleine droom, is in twee jaar tijd al zo booming. We hebben zoveel kinderen uit de regio.” Met zijn tweeën organiseren ze meerdere zwemlessen per week. In kleine groepen van acht kinderen wordt zowel op het droge als in het water geoefend. Daarbij neemt Weijts als kinderoefentherapeute de motorische oefeningen op het droge voor haar rekening en houdt Peelen zich bezig met de zwemtechniek.

Lijf sturen

Volgens Weijts hebben hun leerlingen verschillende redenen waarom het niet lukt. ,,We hebben kinderen met lichamelijke beperkingen, maar ook kinderen die hun motorische ontwikkeling niet goed hebben doorlopen. Die vinden bijvoorbeeld voetbal heel leuk, maar hun lijf sturen vinden ze heel lastig.”

Méér dan een diploma

Quote

Ik vertelde dat er ook kinderen tussen zaten van onze groep en hij zei: ‘Ik kan het verschil niet zien’.

Lia Weijts

De kinderen knappen er ook van op als ze wel slagen. ,,Het is niet alleen een diploma. Op het moment dat ze een diploma krijgen, hebben die kinderen ook het gevoel dat ze iets kunnen. Soms komen kinderen huilend in het begin bij ons in het bad liggen, omdat ze zo gefrustreerd zijn dat het niet lukt. De kinderen krijgen er weer plezier in en krijgen ook zelfvertrouwen”, aldus Weijts.

In twee jaar tijd hebben Weijts en Peelen zo’n twintig kinderen geholpen met het halen van minstens het A-diploma. Weijts: ,,Het mooiste compliment kwam van een inspecteur die hier was met afzwemmen. Ik vertelde dat er ook kinderen tussen zaten van onze groep en hij zei: ‘Ik kan het verschil niet zien’. De kinderen zwemmen dus echt kwalitatief goed.”

Zutphen