Street-art kunstenares Rosalie de Graaf van RoosArt Paintings uit Doesburg is begonnen met het aanbrengen van haar kunstwerk bij het viaduct aan de Cortenoeverseweg.
Volledig scherm
Street-art kunstenares Rosalie de Graaf van RoosArt Paintings uit Doesburg is begonnen met het aanbrengen van haar kunstwerk bij het viaduct aan de Cortenoeverseweg. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Kleurrijke street art moet viaduct Brummen opvrolijken

Viaducten blinken zelden uit om hun esthetische waarde. De grauwe massa beton is vooral functioneel. Dat moet anders kunnen, dachten een paar inwoners van Brummen. En dus krijgt het viaduct bij de N348 en Cortenoeverseweg een kleurrijke make-over.

Dit burgerinitiatief resulteerde in een werkgroep die met het idee aan de slag ging. ,,Het viaduct is een soort poort van Brummen, maar wij vinden het een nogal trieste entree van het dorp”, zegt Rob Kuulkers (64), lid van de werkgroep. ,,Schoolkinderen verzamelen hier om samen naar Zutphen te fietsen. En er lopen veel wandelaars die hun hond buiten het dorp uitlaten. Wij vinden dat het wel wat vrolijker kan.”

Donald Trump

Al snel kwam het idee op street art, oftewel graffiti. Na een korte zoektocht stuitte de werkgroep op Rosalie de Graaf uit Doesburg, beter bekend als RoosArt. De 20-jarige kunstenares timmert behoorlijk aan de weg met zeer realistische werken, een portret van een kussende Donald Trump en Vladimir Poetin haalde naast de vaderlandse zelfs de Amerikaanse media.

Rosalie de Graaf hoopt dat meer mensen haar benaderen om grote kunstwerken te maken, bijvoorbeeld op de zijkanten van gebouwen.
Volledig scherm
Rosalie de Graaf hoopt dat meer mensen haar benaderen om grote kunstwerken te maken, bijvoorbeeld op de zijkanten van gebouwen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Lastig

Na de zegen van gemeente en provincie is Rosalie na een week zwoegen ongeveer halverwege haar kleurrijke ontwerp. Het werken op de schuine wand van het viaduct is nog knap lastig. De ene keer staat ze met haar spuitbussen op een hoogwerker, dan weer legt ze een ladder op haar canvas en klimt op en neer voor haar kunst. ,,Goed voor mijn beenspieren”, lacht de kunstenares.

Herkenning

De afbeeldingen op het viaduct zijn minder realistisch dan Rosalie ze normaliter maakt. Anders zou er te veel tijd en daarmee geld in gaan zitten. Wel heeft elk plaatje een betekenis, allemaal gerelateerd aan Brummen. ,,De gemiddelde Brummenaar zal er wel een paar herkennen”, denkt Kuulkers. Zo zouden passanten het huis Spaansweerd kunnen herkennen of de muziekkoepel op het Marktplein. ,,Bedrijven konden ook een plekje op het canvas ‘kopen’. Zo zie je bijvoorbeeld een mooie oude auto, gesponsord door Gallery Aaldering of een fototoestel van de plaatselijke fotograaf.”

Positieve reacties

Dat het nu al een positieve impact heeft op voorbijgangers blijkt volgens Kuulkers wel uit alle positieve reacties. ,,Het lijkt hier soms wel een bedevaartsoord. Iedereen blijft wel even staan, kijkt en zegt wat aardigs, in de trant van: dat knapt lekker op.”

Fraai geheel

Maar het blijft niet bij deze ene schuine zijde. Ook de pilaren van het viaduct en de schuine zijde aan de overkant worden nog aangepakt. Daarvoor heeft Eva, de stadsdichter van Brummen, een gedicht gemaakt dat op het viaduct komt. Elementen uit het gedicht komen terug in het kunstwerk van RoosArt, waardoor het straks een fraai geheel wordt.

Ook de pilaren van het viaduct en de schuine zijde aan de overkant worden nog aangepakt.
Volledig scherm
Ook de pilaren van het viaduct en de schuine zijde aan de overkant worden nog aangepakt. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Zutphen