Volledig scherm
De Oude- of Pancratiuskerk in Brummen. © Kevin Hagens

Namen van oorlogsgedenkteken in Brummen geschrapt na onderzoek

Twee namen worden geschrapt van een plaquette met namen van oorlogsslachtoffers in Brummen. Het gaat om de namen van Jacob Adriaan Detmar en zijn kompaan Antoon den Otter.

Dat meldt de gemeente Brummen vrijdag. Aanleiding daarvoor is dat er vorig jaar meer bekend werd over deze twee personen. Beiden blijken op basis van onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) tijdens de Tweede Wereldoorlog actief te zijn geweest voor de Duitse politie- en inlichtingendienst (Sicherheitsdienst). 

Ze hielden meerdere personen aan en leverden die over aan de Duitse bezetter.  Het ging daarbij om joden, illegalen, onderduikers en zwarthandelaren. Daarnaast hadden zij contacten bij het Rechtsfront, de beroepsvereniging van de NSB voor politie, justitie en advocatuur.

Gefusilleerd

Toen zij zagen aankomen dat Duitsland de oorlog zou verliezen, deserteerden zij uit de Sicherheitsdienst en doken ze onder in Brummen. Ze werden gevonden door de Duitsers en op 13 april 1945 met zes verzetsmensen bij Groot Engelenburg gefusilleerd. De namen van Detmar en Den Otter staan op een plaquette bij de Oude of Pancratiuskerk in Brummen met namen van oorlogsslachtoffers.

Hoeveel mensen er door toedoen van het duo is omgekomen is niet helemaal duidelijk, maar volgens het NIOD staat vast dat zeker twee verzetslieden en een joodse onderduiker die door hen in opdracht van de Duitsers zijn opgepakt zijn omgebracht door de nazi’s. Voor het NIOD was dit vorig jaar mei reden om de naam van Detmar van de Nationale Erelijst van Gevallenen af te halen.

Respect

Burgemeester Alex van Hedel van Brummen heeft zich het afgelopen jaar verdiept in de historie van Detmar en Den Otter. Hij heeft onder meer samen met de voorzitter van het comité 4 mei in Brummen het centraal oorlogsarchief in Den Haag bezocht. Van Hedel vindt dat uit respect voor de slachtoffers de namen van Detmar en Den Otter niet op de plaquette moeten blijven staan. De gemeente betaalt de kosten voor vervanging van de plaquette.

 1. Rotary Brummen regelt voor het goede doel een rally over 'Hallse bergen’
  PREMIUM

  Rotary Brummen regelt voor het goede doel een rally over 'Hallse bergen’

  Iets nieuws. Dat wilde Rotary Club Brummen Engelenburg (RCBE) dit jaar gaan doen voor de goede doelen Clinclowns en TOPfonds. Na twee eerdere autorally’s in de zomermaanden houdt RCBE ditmaal – op zondag 17 maart - een wintertrial. Met halverwege een primeur: een heuse ‘special stage’, een behendigheidsproef voor de coureurs op heuvelachtig terrein. De familie Jurrius in Hall stelt haar grond aan de Boerenstraat daarvoor ter beschikking. En de Brummense rotary krijgt ondersteuning van enkele cracks uit de Dakar-rally.
 1. Brummense kegelclubs kunnen weer terecht in Concordia

  Brummense kegelclubs kunnen weer terecht in Concordia

  Voor de zes Brummense kegelclubs komt op 1 maart voorlopig een einde aan een lange ‘dakloze’ periode. De clubs – verenigd in de Stichting Kegelsport Brummen (SKB) – kunnen vanaf die datum weer terecht op de banen in horecagelegenheid Concordia. Uitbater Harry Timmer vroeg eind november vorig jaar faillissement aan voor Concordia, waarna de kegelclubs op straat kwamen te staan. De SKB heeft een regeling getroffen met pandeigenaar Grolsch, waardoor de kegelclubs weer op vertrouwde bodem hun ballen kunnen werpen.
 2. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.

Zutphen