Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

OM: Man (38) uit Eerbeek had seks met 11-jarig meisje tijdens behandeltraject vanwege eerder zedendelict

Een 38-jarige man uit Eerbeek die eerder is veroordeeld voor poging tot seks met een jongen van 14 jaar op de Posbank, stevent wegens een nieuwe zedenverdenking in Nijkerk af op tbs met voorwaarden.

Dat bleek donderdag in Arnhem, waar de rechtbank een beginnetje maakte met zijn nieuwe zaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij tussen december 2017 en februari 2018 in Nijkerk op meerdere manieren seks had met een meisje van toen 11 jaar oud.

De zaak werd niet inhoudelijk behandeld, omdat de rechtbank wacht op een rapport over de mogelijkheid van tbs met voorwaarden. Dat moet opgesteld worden met de kliniek waar de man naartoe zou kunnen, en die is nog niet bekend.

Voor het feit op de Posbank begin 2015 kreeg de Eerbeker destijds 150 dagen voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf opgelegd. De man had de jongen toen meegenomen in zijn auto. De Eerbeker werd nog behandeld naar aanleiding van die zaak, toen hij het nieuwe feit zou hebben begaan.

Zelf misbruikt

Net als in 2015 huilde hij voor de rechtbank. Hij was zelf tot zijn 10e jaar in Colombia slachtoffer van kindermisbruik op alle mogelijke manieren en wil geen nieuwe slachtoffers meer maken. Dat is ondanks de behandeling van de afgelopen jaren volgens het OM dus niet gelukt.

Volgens gedragsdeskundigen is de kans klein dat de man nu op korte termijn weer een zedendelict zou begaan, maar op de langere termijn wordt het risico weer hoog. Zijn advocaat vroeg daarom vrijlating van de man, in afwachting van een plek in de kliniek waar hij uiteindelijk terecht moet komen. De rechtbank is echter niet zeker van dat lage herhaalrisico en bepaalde dat de man zijn zaak rustig in de cel moet afwachten.

Zutphen