Papierafval bij De Hoop Mill in Eerbeek. Het bedrijf gaat nu ook papieren koffiebekertjes recyclen.
Volledig scherm
Papierafval bij De Hoop Mill in Eerbeek. Het bedrijf gaat nu ook papieren koffiebekertjes recyclen. © Desiree Schippers

Papierfabriek in Eerbeek gaat miljarden koffiebekers recyclen

Papierfabriek De Hoop Mill in Eerbeek gaat om te beginnen honderdduizenden koffiebekers per jaar recyclen. Dat heeft het moederbedrijf DS Smith vandaag bekendgemaakt. Het Britse DS Smith, dat zichzelf de grootste recycler van papier en karton in Europa noemt,  draait al proef met de nieuwe manier van recyclen en gaat daar dit jaar mee door.

Bij de proef werkt het bedrijf samen met inzamelingsparner Renewi. De Hoop Mill moet koffiebekers gaan recyclen voor de hele Benelux. Jaarlijks zou het gaan om 4,5 miljard bekers. ,,We hopen dat een groot deel daarvan in Eerbeek terecht gaat komen.” Datr levert geen extra banen op en de fabriek gaat niet uitbreiden; De Hoop Mill gaat de werkzaamheden met de huidige bezetting en bestaande apparatuur uitvoeren.   

De inzameling is nog wel een lastige hobbel. Lang niet overal zijn er aparte afvalbakken voor koffiebekers. Daarom roept DS Smith ‘regeringen op om samen dat probleem op te lossen’. 

Aparte inzameling en recycling is belangrijk. Koffiebekers zijn lastiger te recyclen omdat er aan de binnenkant een dunne plastic coating zit. Europa en Nederland voorop vormen een belangrijke markt als het gaat om recyclen van koffiebekers. Europa vormt volgens DS Smith dertig procent van de wereldwijde koffiemarkt; Nederland staat vijfde op de wereldranglijst voor koffieconsumptie. 

Het Britse bedrijf is leverancier van golfkartonverpakkingen en specialist in plastic verpakkingen in 37 landen. Er werken 31.000 mensen.

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

Zutphen