Volledig scherm
Papierafval bij De Hoop Mill in Eerbeek. Het bedrijf gaat nu ook papieren koffiebekertjes recyclen. © Desiree Schippers

Papierfabriek in Eerbeek gaat miljarden koffiebekers recyclen

Papierfabriek De Hoop Mill in Eerbeek gaat om te beginnen honderdduizenden koffiebekers per jaar recyclen. Dat heeft het moederbedrijf DS Smith vandaag bekendgemaakt. Het Britse DS Smith, dat zichzelf de grootste recycler van papier en karton in Europa noemt,  draait al proef met de nieuwe manier van recyclen en gaat daar dit jaar mee door.

Bij de proef werkt het bedrijf samen met inzamelingsparner Renewi. De Hoop Mill moet koffiebekers gaan recyclen voor de hele Benelux. Jaarlijks zou het gaan om 4,5 miljard bekers. ,,We hopen dat een groot deel daarvan in Eerbeek terecht gaat komen.” Datr levert geen extra banen op en de fabriek gaat niet uitbreiden; De Hoop Mill gaat de werkzaamheden met de huidige bezetting en bestaande apparatuur uitvoeren.   

De inzameling is nog wel een lastige hobbel. Lang niet overal zijn er aparte afvalbakken voor koffiebekers. Daarom roept DS Smith ‘regeringen op om samen dat probleem op te lossen’. 

Aparte inzameling en recycling is belangrijk. Koffiebekers zijn lastiger te recyclen omdat er aan de binnenkant een dunne plastic coating zit. Europa en Nederland voorop vormen een belangrijke markt als het gaat om recyclen van koffiebekers. Europa vormt volgens DS Smith dertig procent van de wereldwijde koffiemarkt; Nederland staat vijfde op de wereldranglijst voor koffieconsumptie. 

Het Britse bedrijf is leverancier van golfkartonverpakkingen en specialist in plastic verpakkingen in 37 landen. Er werken 31.000 mensen.

 1. Veluwse gemeenten luiden alarmbel over verdwijnen goedkope zorgverzekering: ‘Zorgmijding, armoede en hogere schulden zijn het gevolg’
  PREMIUM

  Veluwse gemeenten luiden alarmbel over verdwijnen goedkope zorgverze­ke­ring: ‘Zorgmij­ding, armoede en hogere schulden zijn het gevolg’

  Inwoners met een laag inkomen dreigen in financiële problemen te komen door het verdwijnen van de gemeentepolis. Daarvoor waarschuwen wethouders in de gemeente Heerde, Hattem, Epe en Brummen. Zij vinden in een brandbrief aan het Rijk dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) moeten ingrijpen.
 2. Brandweer uren bezig met blussen van brand in Eerbeek: fabriekspand gaat geheel verloren
  Video & update

  Brandweer uren bezig met blussen van brand in Eerbeek: fabrieks­pand gaat geheel verloren

  De brandweer is uren bezig geweest met het blussen van een brand in een fabriekspand in Eerbeek. Om 1 uur vannacht kon de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland het sein ‘brand meester’ geven. In Eerbeek woedde sinds het begin van de zondagavond een grote brand. Het ging om een pand van het bedrijf Smurfit Kappa. De brandweer slaagde er in om de naastliggende hallen te behouden. Er zijn geen gewonden gevallen.

Zutphen