Volledig scherm
Een hennepkwekerij (foto ter illustratie) © ANP

Pensionado in Brummen verdient bij met hennepkwekerij

Hij had ooit een coffeeshop. Toen de 69-jarige H.K. uit Duiven daarmee stopte, bleef hij dertig jaar uit het wereldje. Maar in oktober 2015 werd hij betrapt op een enorme hennepplantage in een loods aan de Hazenberg in Brummen. De ‘pensionado’ wilde met 430 moederplanten en bijna 12.000 stekken wat bijverdienen.

De stekjes leverden 2 euro per stuk op. Vreemd is echter dat de politie de kwekerij onderzocht en bij de moederplanten slechts 34 snijwonden vond. Een snijwond levert maar één stekje op, waar komen dan al die duizenden stekjes vandaan die in de loods stonden?

Grote brein

K. vertelde dinsdag in de Zutphense rechtbank dat hij dat ook niet zo goed begreep. Hij bekende wel betrokken te zijn geweest bij de kwekerij, maar de initiatiefnemer was een bekende die er als een haas vandoor ging toen de boel werd opgedoekt. Overigens werd die later wel voor zijn aandeel veroordeeld tot vijf maanden cel. Volgens hem is de Duivenaar de grote man achter de plantage.

Maar K. wijst juist deze kennis aan als het grote brein achter de kwekerij. Die zou ook hebben gesjoemeld met de elektriciteitsmeter van Liander, waar hij overigens door de rechter van werd vrijgesproken.

Afspraak

En hij zou een nieuwe kwekerij op zijn naam nemen als het mis zou gaan met deze aan de Hazenberg, zo stelt K.. ,,Daarom heb ik alle schuld in deze zaak op me genomen, dat was de afspraak."

Hij denkt dat er in totaal 4 á 5.000 stekjes verkocht waren in de kwekerij. ,,Meer niet. De moederplanten waren namelijk niet goed. Alles wat daar vanaf kwam, was rommel. Die stekjes hadden last van schimmel of ontwikkelden geen wortels, omdat er problemen waren met de temperatuur."

Schijn bedriegt

Vreemd, concludeerde een rechter na het zien van de foto’s van de plantjes. ,,Ze zien er heel groen en gezond uit." Maar schijn bedriegt, waarschuwde K.. ,,Ze zagen er van boven goed uit ja, maar van onder niet."

Bij het napluizen van zijn rekening vond de politie dat K. in totaal voor 9.000 euro aan stortingen heeft gedaan op zijn rekening, in de periode dat de plantage in bedrijf was. Hij betaalde iedere maand huur voor de loods, 250 euro aan Liander voor stroom en de kennis kreeg iedere dag dat hij meehielp 100 tot 150 euro uitbetaald.

Besodemieterd

,,Hij zou nog de helft van de opbouwkosten aan me terugbetalen, maar dat is nooit gebeurd. Ik heb de schuld van 3.000 euro aan Liander dan ook uit eigen zak moeten betalen. Ik voel me echt door hem besodemieterd", liet K. de rechtbank weten.

De officier van justitie ziet K. echter als de hoofdverdachte in deze zaak en eiste een halfjaar cel tegen hem. Hij kondigde ook alvast aan ontnemingsvordering aan om zo het illegaal verdiende geld terug te halen.

Uitspraak over twee weken.

 1. Rotary Brummen regelt voor het goede doel een rally over 'Hallse bergen’
  PREMIUM

  Rotary Brummen regelt voor het goede doel een rally over 'Hallse bergen’

  Iets nieuws. Dat wilde Rotary Club Brummen Engelenburg (RCBE) dit jaar gaan doen voor de goede doelen Clinclowns en TOPfonds. Na twee eerdere autorally’s in de zomermaanden houdt RCBE ditmaal – op zondag 17 maart - een wintertrial. Met halverwege een primeur: een heuse ‘special stage’, een behendigheidsproef voor de coureurs op heuvelachtig terrein. De familie Jurrius in Hall stelt haar grond aan de Boerenstraat daarvoor ter beschikking. En de Brummense rotary krijgt ondersteuning van enkele cracks uit de Dakar-rally.
 1. Brummense kegelclubs kunnen weer terecht in Concordia

  Brummense kegelclubs kunnen weer terecht in Concordia

  Voor de zes Brummense kegelclubs komt op 1 maart voorlopig een einde aan een lange ‘dakloze’ periode. De clubs – verenigd in de Stichting Kegelsport Brummen (SKB) – kunnen vanaf die datum weer terecht op de banen in horecagelegenheid Concordia. Uitbater Harry Timmer vroeg eind november vorig jaar faillissement aan voor Concordia, waarna de kegelclubs op straat kwamen te staan. De SKB heeft een regeling getroffen met pandeigenaar Grolsch, waardoor de kegelclubs weer op vertrouwde bodem hun ballen kunnen werpen.
 2. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.

Zutphen