Volledig scherm
De Raad van State zet een streep door extra grondwateronttrekking op de Veluwe. © Lex van Lieshout

Raad van State: streep door plan extra grondwater voor papierfabrieken in Eerbeek

Bedrijven waaronder papierfabrieken in Eerbeek mogen geen extra grondwater onttrekken. Een nieuw bestemmingsplan zou het mogelijk maken om 1 miljoen kuub extra grondwater per jaar op te pompen, maar dat plan is voorlopig van de baan.

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De zaak tegen de gemeente Brummen is aangespannen door de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF). De belangenvereniging maakt zich grote zorgen over gevolgen van extra grondwateronttrekking voor de natuur op de Veluwe en de natuurgebied Landgoederen Brummen. 

1 miljoen kuub

Met het nieuwe bestemmingsplan zouden bedrijven verder kunnen uitbreiden en ook meer grondwater kunnen gebruiken. Het gaat om het oppompen van maximaal één miljoen kuub extra water per jaar. Dat gaat met de uitspraak van de Raad van State voorlopig niet door. Hoewel de gemeente Brummen mogelijkheden noemde om negatieve effecten van het onttrekken van extra grondwater te beperken, waren die volgens de rechter niet concreet genoeg.

Belangrijk signaal

Het oppompen van extra grondwater is desastreus voor de natuur, vindt de belangenclub GNMF. De natuurvereniging maakt zich ‘ernstig zorgen maakt over de de toenemende claims op schoon grondwater'. De uitspraak van de hoogste rechter noemt GNMF dan ook een ‘heel belangrijk signaal’.  ,,Hier in Gelderland zien we dagelijks de gevolgen van de droogte voor natuur en landbouw", reageert Petra Souwerbren namens de natuurvereniging. ,,Ook drinkwaterbedrijven zijn kritisch.”

De GNMF pleit verder voor een provinciaal plan voor het waterbeheer en omgang met watervoorraden. ,,Denk aan maatregelen als waterbesparing, meer inzet van oppervlaktewater en actief herstel van de grondwaterhuishouding", besluit Souwerbren. 

Zutphen