In samenwerking met de Nepalese politie werd Piet Hein van T. in juni vorig jaar gearresteerd in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.
Volledig scherm
In samenwerking met de Nepalese politie werd Piet Hein van T. in juni vorig jaar gearresteerd in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. © EPA

Recherche stuntelt met telefoontaps: rechtszaak tegen bejaarde zus (78) uit Brummen uitgesteld

UpdateVanwege gestuntel met tapgesprekken door de recherche is de rechtszaak tegen de bejaarde Wilma van T. (78) uit Brummen uitgesteld. Samen met haar zus stond ze vandaag terecht, omdat de twee volgens justitie hun broer en voormalig kinderpsychiater Piet Hein van T. tevergeefs hielpen om zijn straf te ontlopen na misbruik van een 15-jarige jongen in Nepal. 

De twee zussen zouden een poging hebben gedaan om de Nepalese jongen en zijn familie om te kopen. Dat zou onder meer blijken uit een aantal telefoongesprekken van de zussen. Die heeft de recherche vorig jaar zomer afgetapt.

Nu blijkt dat er fouten zijn gemaakt in de uitwerking van deze telefoontaps. Deze fouten zijn door de verdediging van de zussen een dag voor de zitting onder de aandacht gebracht bij de rechters in deze zaak. Volgens de advocaten van de zussen is onder meer de samenvatting van de taps die door politie en justitie is gemaakt gedeeltelijk onvolledig en onjuist.

Onjuiste uitwerking

Daarop heeft de rechtbank in Zwolle vanochtend een deel van de volledige tapgesprekken beluisterd. De rechters kwamen vervolgens tot de conclusie dat de gesprekken op sommige ‘essentiële punten’ inderdaad onjuist of onvolledig zijn samengevat. Volgens de rechtbank is de incorrecte weergave van de taps zowel mogelijk belastend als ontlastend voor de zussen.

Zwijggeld

De zaak draait om de inmiddels veroordeelde Piet Hein van T. uit het Friese Makkinga. In juni vorig jaar werd hij opgepakt in Nepal na een undercoveractie. Lokale onderzoekers zouden hem op heterdaad hebben betrapt in een hotelkamer in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, waar Van T. met een 15-jarige jongen was die hij heeft misbruikt.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de zussen vervolgens geprobeerd om de familie om te kopen. Het doel zou zijn om ervoor te zorgen dat de jongen zijn verklaring zou intrekken. Wilma van T. uit Brummen is daarbij één keer naar Nepal afgereisd. Haar 80-jarige zus twee maal. 

Wilma van T. werd in de zomer vorig jaar opgepakt. Haar zus is later vorig jaar gehoord door de politie. De twee zussen ontkennen in alle toonaarden. Volgens de advocaat van Wilma is juist geprobeerd om haar te chanteren tijdens het bezoek. Daarbij zou de familie van de Nepalese jongen 60.000 euro hebben geëist. 

Psychiater opgepakt 

De mogelijke omkoping heeft geen effect gehad. Ex-psychiater Piet Hein Van T. is eind vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar vanwege de misbruikzaak. Hij zit die straf uit in een Nepalese gevangenis. Er loopt nog een hoger beroep in deze zaak, maar daarvan is de inhoudelijke behandeling nog niet geweest.

De ooit gerespecteerde kinderpsychiater werkte jarenlang als kinder- en jeugdpsychiater bij de GGZ in Friesland en tot eind 2017 ook in deeltijd in Meppel, Emmen en Hoogeveen. 

De rechtbank geeft de officier van justitie zes weken de tijd om een inventarisatie te maken. Daarbij vragen zij om een groot deel van de tapgesprekken letterlijk uit te tikken. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak verdergaat is nog niet bekend. 

Het Openbaar Ministerie vindt dat de politie wel degelijk goed werk heeft geleverd. ,,Maar er ligt nu een verzoek van de rechtbank om een deel zo niet alle taps letterlijk uit te typen. Daar hebben we begrip voor, maar dat kan even duren”, laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten. 

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

Zutphen