Volledig scherm
Het landhuis Spaensweerd gezien vanuit de fraai vormgegeven achtertuin. © Archief De Stentor

Ruim twee ton restauratiesubsidie voor buitenplaats Spaensweerd in Brummen

De provincie Gelderland verleent 207.623 euro restauratiesubsidie aan buitenplaats Spaensweerd in Brummen. Het pannendak van het hoofdgebouw en de onderliggende houten constructie van Spaensweerd zijn hard toe aan een opknapbeurt.

Met de subsidie wordt ook het klokkentorentje op het dak gerestaureerd en worden goten, dakkapellen en schoorstenen hersteld. De historische buitenplaats Spaensweerd is een Rijksbeschermd monumentencomplex. Het landgoed dateert uit de veertiende eeuw en het huis is gelegen in een historische tuin. Spaensweerd wordt particulier bewoond en is niet voor het publiek toegankelijk. Jaarlijks worden de tuinen van Spaensweerd op vastgestelde data geopend voor het publiek.

Verduurzaming

Verschillende kerken, molens en andere historische gebouwen krijgen van de provincie Gelderland een financiële bijdrage voor een opknapbeurt. Met deze subsidie draagt de provincie bij aan het in standhouden van monumenten én stimuleert zij het functioneel (her)gebruik en verduurzaming van de historische gebouwen. Dit is de derde keer dat de provincie subsidie toekent uit deze regeling. De teller staat nu op 46 gesubsidieerde projecten voor een bedrag van ruim 9 miljoen euro. Gelderland stelt in totaal 13,5 miljoen beschikbaar.

 1. Geen 'Utrechtse taferelen’ tijdens Zutphense Hanzeloop, belooft wedstrijdleider Jan Rood
  PREMIUM

  Geen 'Utrecht­se taferelen’ tijdens Zutphense Hanzeloop, belooft wedstrijd­lei­der Jan Rood

  De Utrecht Marathon ontaardde afgelopen zondag in totale chaos. Circa 2.000 deelnemers aan de kwart marathon werden de verkeerde kant op gestuurd en belandden op het parcours van de halve marathon. Ze legden daardoor niet 10 kilometer en een beetje af, maar 14 kilometer. Morgen rennen in Zutphen een dikke 1.000 deelnemers de 50e Hanzeloop (afstanden: 5 en 10 kilometer). Kan het in de Hanzestad ook uitdraaien op een puinhoop? ,,Nee’’, belooft Bathmenaar Jan Rood, wedstrijdleider namens Hanzesport én parcoursmaker van de Hanzeloop.
 1. ‘Twee biertjes minder per maand’ voor gezinnen door mogelijke stijging OZB in Brummen

  ‘Twee biertjes minder per maand’ voor gezinnen door mogelijke stijging OZB in Brummen

  De gemeente Brummen maakt ingrijpende keuzes om financieel weer gezond te worden en dat gaan woningbezitters mogelijk flink merken. Zo is het college van b en w van plan om de onroerendezaakbelasting (OZB) fors te verhogen, met 13 à 14 procent. Dat is een van de maatregelen in de gisteren gepresenteerde Perspectiefnota 2020-2023, die voorziet in maatregelen die Brummen in 2020 1,2 miljoen euro moeten opleveren.
 2. Nieuw seizoen Theater Hanzehof Zutphen is na een pittige klus in kannen en kruiken
  PREMIUM

  Nieuw seizoen Theater Hanzehof Zutphen is na een pittige klus in kannen en kruiken

  De nieuwe gids is net klaar, vers van de pers. Theater Hanzehof biedt in het nieuwe seizoen – dat start op 4 september – 160 voorstellingen. Die zijn onderverdeeld in 120 eigen voorstellingen en 40 gastvoorstellingen, die vallen onder de noemer ‘Podium van de Stad’. Het nieuwe programma werd dinsdagavond gepresenteerd. Jelle van der Meulen, verantwoordelijk voor het grootste deel van de programmering, kijkt met voldoening terug op een wederom stevig klusje.

Zutphen