Volledig scherm
Het landhuis Spaensweerd gezien vanuit de fraai vormgegeven achtertuin. © Archief De Stentor

Ruim twee ton restauratiesubsidie voor buitenplaats Spaensweerd in Brummen

De provincie Gelderland verleent 207.623 euro restauratiesubsidie aan buitenplaats Spaensweerd in Brummen. Het pannendak van het hoofdgebouw en de onderliggende houten constructie van Spaensweerd zijn hard toe aan een opknapbeurt.

Met de subsidie wordt ook het klokkentorentje op het dak gerestaureerd en worden goten, dakkapellen en schoorstenen hersteld. De historische buitenplaats Spaensweerd is een Rijksbeschermd monumentencomplex. Het landgoed dateert uit de veertiende eeuw en het huis is gelegen in een historische tuin. Spaensweerd wordt particulier bewoond en is niet voor het publiek toegankelijk. Jaarlijks worden de tuinen van Spaensweerd op vastgestelde data geopend voor het publiek.

Verduurzaming

Verschillende kerken, molens en andere historische gebouwen krijgen van de provincie Gelderland een financiële bijdrage voor een opknapbeurt. Met deze subsidie draagt de provincie bij aan het in standhouden van monumenten én stimuleert zij het functioneel (her)gebruik en verduurzaming van de historische gebouwen. Dit is de derde keer dat de provincie subsidie toekent uit deze regeling. De teller staat nu op 46 gesubsidieerde projecten voor een bedrag van ruim 9 miljoen euro. Gelderland stelt in totaal 13,5 miljoen beschikbaar.

Zutphen