Volledig scherm
Een schets van de loopbrug in Brummen. © ipv Delft

Stalen en betonnen variant loopbrug N348 Brummen

Een werkgroep bestaande uit burgers en vertegenwoordigers van ondernemers, de dorpsraad en het Sint Jans Gilde presenteerde vandaag haar eindrapport over een loopbrug over de N348 bij Brummen. Het rapport voorziet in twee varianten van een verbindingsbrug tussen het Bronkhorster veer en het dorp Brummen. Een betonnen boogbrug (geraamde kosten: 690.000 euro) en een stalen pyloonbrug (870.000 euro).

Aanvankelijk zou er een fiets- en loopbrug over de N348 komen, maar die bleek met een prijskaartje van ruim 3 miljoen euro veel te duur. Om prettig over een brug te kunnen fietsen, zijn lange aanbruggen nodig. Er moet dan immers een bepaalde hoogte worden overwonnen met een acceptabel stijgingspercentage. De aanleg van de aanbruggen maakte de kosten veel te hoog. De gemeente Brummen heeft 500.000 euro gereserveerd voor een nieuwe brug. De rest van het benodigde geld moet worden gevonden bij investeerders.

Schetsen

De werkgroep werkte bij haar onderzoek en rapportage samen met ingenieursbureau IPV uit Delft, dat de twee ontwerpen en schetsen van de brug leverde. ,,Dit zijn twee varianten, die door de werkgroep unaniem worden gesteund'', zegt woordvoerder Henk Poldermans, voorzitter van Dorpsraad Brummen. ,,Beide bruggen zijn zó ontworpen, dat mensen er ook met hun fiets aan de hand overheen kunnen.''

Verguld

De werkgroep overhandigde haar rapport vandaag aan wethouder Luuk Tuiten. Die was verguld met het eindresultaat van de arbeid van de werkgroep, die begin 2017 aan haar klus begon. Het is nog onduidelijk wanneer de loopbrug over de N348 gereed is. De behandeling van en besluitvorming over het 'brugvraagstuk' komen pas ná de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart op de raadsagenda.

Volledig scherm
Een schets van de loopbrug in Brummen. © ipv Delft
Volledig scherm
Wethouder Luuk Tuiten (midden, in grijs pak) toont zich verguld met het rapport over de loopbrug die over de N348 bij Brummen moet komen. Hij wordt omringd door de leden van de werkgroep. © Marja Poldermans

Zutphen