Volledig scherm
Boeren met hun trekkers op de snelweg, tijdens eerdere protesten. © ANP

Supermarkten zetten zich schrap voor acties boeren: ‘Contact met politie en justitie’

Boeren dreigen met lege supermarkten. Een week voor Kerstmis willen ze de hele Nederlandse voedselvoorziening platleggen, onder meer door distributiecentra te blokkeren. De brancheorganisatie voor supermarkten neemt de dreiging serieus en zegt contact te hebben met politie en justitie.

Volledig scherm
Boeren dreigen met lege supermarkten. Foto ter illustratie. © Thinkstock

De blokkeeractie is een idee van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Die heeft het gevoel dat eerdere protesten van boeren met trekkers in Den Haag niets hebben uitgehaald. En dat hun voorgestelde oplossingen voor de stikstofproblematiek worden genegeerd.

,,Het Landbouw Collectief (waarin dertien boerenorganisaties, waaronder FDF, zich hebben verenigd) heeft ook gesprekken gevoerd met de minister, maar die hebben geen donder opgeleverd’’, stelt FDF-woordvoerder Mischa Bouwer uit Laag-Soeren. Met het lamleggen van de voedselvoorziening wil zijn club politiek Den Haag ‘op zijn knieën’ krijgen.

De bouwers van stichting Bouw in Verzet gaven eerder deze week al aan samen met de boeren op te trekken voor een ‘grootschalige actie’. Ook zou een groep vreugdevuurbouwers hebben aangegeven te willen meedoen, aldus Bouwer.

‘Geen stap dichterbij oplossing’

Quote

Zeker rond kerst is sprake van een aantal veelge­vraag­de producten

Woordvoerder CBL

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil net als de boeren dat het kabinet met een snelle oplossing komt voor de huidige stikstofimpasse. Maar volgens de brancheorganisatie brengen de aangekondigde acties een uitkomst ‘geen stap dichterbij’. 

,,De consument wordt hier echt geraakt’’, zegt een woordvoerder van het CBL. ,,Bij eerdere protesten was er nog best sympathie voor de boeren, maar nu tref je ze doordat ze geen eten meer kunnen krijgen. Net in de week voor Kerstmis. Ook mede-ondernemers in de voedselketen worden zo geraakt.’’

Vroeg bevoorraden onmogelijk

Hoewel maandagavond duidelijk moet worden of het blokkeren van de voedselvoorziening echt gaat gebeuren, neemt het CBL alvast maatregelen. Zo zijn er lijntjes met politie en justitie, vertelt de woordvoerder. Het eerder bevoorraden van supermarkten is volgens haar geen optie. Helemaal niet in deze tijd van het jaar. 

,,Zeker rond kerst is sprake van een aantal veelgevraagde producten. Sommige supermarkten hebben al meer dan tien leveringen per dag.’’

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo, die beide zeker één distributiecentrum hebben in deze regio, laten weten op de hoogte te zijn van de dreigingen, maar verwijzen voor commentaar naar het CBL.

Zutphen