Volledig scherm
Enkele leden van de Werkgroep ONP, met (vlnr) Jeroen Gerritsen, Chris Velthoen en Henk Derickx. © RONNY TE WECHEL

Tóch winkelfunctie op Oranje Nassauplein in Eerbeek

Het Oranje Nassauplein (ONP) in Eerbeek blijft een 'winkelfunctie' behouden. Dat is vervat in het nieuwe bestemmingsplan voor Eerbeek dat wethouder Eef van Ooijen dinsdag aan de gemeenteraad presenteerde. Het is een van de meest in het oog springende aanpassingen in het plan, waarop vanaf juni 2017 kon worden 'geschoten'.

Het centrumplan voor Eerbeek voorzag aanvankelijk in een concentratie van winkelvoorzieningen tussen en bij de supermarkten Plus en Jumbo. Dat beslaat de Stuijvenburchstraat en het Stuijvenburchplein. 

De overige gebieden die aansluiten op het kerngebied, zoals het ONP, zouden op termijn hun detailhandelsfunctie verliezen. Het ONP zou een zorg- en dienstverleningsfunctie krijgen. Dat is dus teruggedraaid. Met als nuance dat op het ONP ruimte blijft voor winkels voor doelgerichte aankopen, zoals een fietsenmaker, een hobbyzaak of een supermarkt.

Voorzichtig optimistisch

De Werkgroep ONP (bestaande uit verontruste pandeigenaren, ondernemers en bewoners die leegloop en verpaupering van hun plein vrezen) reageert voorzichtig optimistisch op het nieuwe bestemmingsplan. ,,Wij hebben het plan nog niet gezien, maar ik ben blij dit te horen'', zegt werkgroeplid en pandeigenaar Henk Derickx. ,,Dit stemt in elk geval hoopvol. Ik denk dat de gemeente flink is geschrokken door de heftige reacties van de mensen van het ONP.''

Het bestemmingsplan moet zorgen voor balans tussen de papierindustrie, het centrumgebied en de woongebieden. Het vormt het startsein voor de uitwerking en uitvoering van bouw- en ontwikkelplannen die al lang op plank liggen.

Voordat de Brummense raad beslist over het nieuwe plan, staat een aantal forumbijeenkomsten op de agenda. Inwoners en indieners van zienswijzen kunnen reageren tijdens de fora van 30 en 31 januari. Het derde forum op 1 februari is speciaal bedoeld voor raadsleden die vragen hebben voor het college. Op 15 of 22 februari beslist de raad over het bestemmingsplan.

Zutphen