Margriet Wartena in haar functie als wethouder van de gemeente Brummen.
Volledig scherm
Margriet Wartena in haar functie als wethouder van de gemeente Brummen. © Gert-Jan van Dijk

Wethouder Margriet Wartena stapt op in Brummen na felle kritiek: ‘Er stond een prijs op mijn hoofd’

Wethouder Margriet Wartena (Lokaal Belang) van Brummen heeft donderdagmiddag tijdens de raadsvergadering  met onmiddellijke ingang haar ontslag ingediend. Aanleiding daarvoor waren de scherpe kritiek en vragen die zij kreeg over haar rol rond de Stichting Sportkompas (SSK). ,,Er heeft sinds mijn aantreden een prijs op mijn hoofd gestaan. Ik wens niet meer mee te werken aan dit politieke spel’’, lichtte Wartena haar vertrek toe.

Wartena kreeg afgelopen najaar de opdracht mee om een notitie te schrijven over de toekomst van SSK, dat kampt met een tekort van 177.000 euro en stelt de vorig jaar geschrapte subsidie van 50.000 euro de komende vier jaar hard nodig te hebben. De VVD en Democratisch Brummen plaatsten nogal wat kritische kanttekeningen naar aanleiding van de notitie, evenals GroenLinks. Bovendien verwijten zij Wartena een gebrekkige informatievoorziening.

Rustig

,,Ik ben tijdens een raadsvergadering nog nooit zo rustig geweest als vandaag’’, zei Wartena. ,,Er wordt rond het Sportkompas een politiek spel gespeeld en daar heb ik geen trek meer in. Er heeft sinds mijn aantreden een prijs op mijn hoofd gestaan. De hier aanwezigen weten wat ik daarmee bedoel. Ik hoop dat het Sportkompas het geld krijgt dat zij zo nodig heeft en wens iedereen het beste.’’ De wethouders Jolanda Pierik (pakt sport en cultuur erbij) en Eef van Ooijen (neemt ruimtelijke ontwikkeling en de omgevingswet over) nemen Wartena's taken voorlopig waar.

Wandelgangen

,,Dit voelde je aankomen’’, reageerde Democratisch Brummen-fractievoorzitter Mame Douma. ,,Wartena heeft op het dossier over het Sportkompas eerder al een motie van treurnis overleefd. En daarna zijn haar beantwoordingen en beleid niet echt verbeterd.’’ In de Brummense politieke wandelgangen wordt al geruime tijd gezegd dat Democratisch Brummen Wartena vanaf haar aanstelling heeft willen laten struikelen, omdat Douma dolgraag wethouder wilde worden. Dat zou Wartena hebben bedoeld met de opmerking dat er een prijs op haar hoofd stond. Douma: ,,Dat is pertinent niet waar. Die beschuldiging werp ik verre van mij.’’

Subsidie

De raad stemde donderdag na Wartena's opstappen over een amendement van de VVD aangaande de subsidie voor SSK. De VVD pleit daarin voor twee subsidie-uitkeringen van 50.000 euro (dit jaar en in 2020). Dat voorstel werd met een kleine minderheid (9 tegen 7) aangenomen.

Zutphen