Volledig scherm
De brug is een jaar geleden nog geïnspecteerd en werd in goede staat bevonden. © EPA

15-jarig meisje en vrachtwagenchauffeur omgekomen bij instorten hangbrug in zuiden Frankrijk

In het Zuid-Franse Mirepoix-sur-Tarn is een metalen hangbrug uit het midden van de jaren dertig ingestort en daarbij zijn een vrachtwagenchauffeur en een 15-jarig meisje dat bij haar moeder in de auto zat, om het leven gekomen. Haar moeder kon uit haar auto en het water worden gered door omstanders. Zij is zwaar gewond geraakt. Het levenloze lichaam van de chauffeur bleek beklemd te zitten in de vrachtautocabine in de rivier.

Volledig scherm
Een 15-jarige meisje kwam om het leven toen de brug instortte, haar moeder kon worden gered. © AFP

Plaatselijke media melden dat er in totaal vijf gewonden zijn gevallen en dat er in de stroom nog wordt gezocht naar mogelijk meer slachtoffers. Volgens omwonenden zou er ook een bestelbus in het water zijn verdwenen. De reddingsdiensten zijn in groten getale aanwezig, waaronder zo'n zestig brandweerlieden.

De brug heeft het begeven, omdat er een vrachtauto overheen reed die veel te zwaar voor de constructie was. Het ging om een truck die 38 ton woog terwijl er geen voertuigen zwaarder dan 19 ton overheen kunnen. De brug is 155 meter lang en 6,5 meter breed.

Op de constructie staat ook dat er geen twee vrachtauto’s tegelijk op kunnen. Vlak achter de truck die met de brug in het water stortte, reed nog een grote vrachtauto van dezelfde onderneming waar de omgekomen chauffeur de baas was. De onderneming is volgens Franse media vlak bij de brug gevestigd.

Later op de dag is in de omgeving een vrachtauto aangehouden die een grote boorinstallatie vervoerde en over de brug zou zijn gereden. Niet lang daarna reed een schoolbus met kinderen over de brug die 155 meter lang en 6,5 meter breed was.

Zorgen

De brug over de rivier de Tarn was niet een van de 25.000 bruggen in Frankrijk waar rapporteurs zorgen over hebben geuit. De brug is een jaar geleden nog geïnspecteerd en werd in goede staat bevonden. 

Het aantal verkeersbruggen is in het uitgestrekte land niet precies bekend. Aangenomen wordt dat het er tussen 200.000 en 250.000 zijn, waarvan 90 procent valt onder plaatselijke autoriteiten, zoals gemeente of departement. Circa 10 procent van de structuren is in slechte staat.

Volledig scherm
Reddingswerkers op de ingestorte brug zoeken naar slachtoffers. © EPA