25 doden door coronavirus: China grendelt steden af, sluit attracties en bouwt nieuw ziekenhuis

UPDATE/videoHet aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vandaag. De Chinese autoriteiten besloten nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.

Het aantal besmettingen is met bijna tweehonderd patiënten toegenomen: de Chinese overheid sprak eerder van ongeveer 650 besmettingen. De meeste mensen zijn vooralsnog besmet geraakt in de provincie Hubei, waarvan miljoenenstad Wuhan de hoofdstad is. Daar dook het virus voor het eerst op. In heel China worden drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

In  Wuhan moet binnen tien dagen een nieuw ziekenhuis verrijzen, zo meldden staatsmedia vandaag. Tientallen graafmachines en andere werktuigen zijn gestart met de bouw van het hospitaal, dat op 3 februari in gebruik moet gaan. Het nieuwe ziekenhuis gaat plek bieden aan maximaal duizend patiënten. Het is niet de eerste keer dat China binnen enkele dagen een ziekenhuis bouwt. In 2003 gebeurde dat ook al, toen in de buurt van hoofdstad Peking vanwege de uitbraak van het SARS-virus. Het stond er binnen een week.

Attracties sluiten deuren.

Het openbaar vervoer in Wuhan en vier andere plaatsen in Hubei (Huanggang, Ezhouis, Chibi en Zhijiang) is daarom sinds gisteren stilgelegd. Vandaag kwamen daar nog eens vijf steden bij: Huangshi, Xiantao, Enshi, Qianjiang en Xianning. In de afgesloten gebieden wonen ongeveer 30 miljoen mensen. In Wuhan zijn ook veel openbare gebouwen gesloten. De dierentuin van Peking is als voorzorgsmaatregel eveneens gesloten.

Als maatregel tegen het verspreiden van het virus sluit ook Disneyland Shanghai morgen voor onbepaalde tijd de poorten. Het pretpark gaat dicht tijdens een van de drukste tijden van het jaar. Morgen is het Chinees nieuwjaar. Een jaar geleden moest het attractiepark ook stoppen met het toelaten van bezoekers toen het overvol raakte. Het attractiepark, dat 5 miljard euro kostte en in 2016 openging,  omvat ook een park en diverse hotels. 

Screening

Ook in andere landen zoals Japan, de VS, Thailand en Vietnam zijn gevallen van het virus ontdekt. In meerdere landen screenen de autoriteiten vliegtuigpassagiers uit China, meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet op Wuhan. Het Japanse ministerie van Gezondheid meldde donderdag een tweede besmetting in het land.

Het gaat volgens de autoriteiten om een man van in de veertig die in de Chinese stad Wuhan woont, waar het coronavirus voor het eerst opdook. De man is sinds zondag in Japan en is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) stelde donderdag na crisisberaad het nog te vroeg te vinden om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

Nederland: overleg ministerie

Op het ministerie van Volksgezondheid vindt vrijdag overleg met experts plaats over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De bijeenkomst van het Outbreak Management Team is een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Een dergelijke bijeenkomst is gebruikelijk als er nieuwe virussen in de wereld opduiken, aldus het ministerie. Zo’n overleg werd eerder bijvoorbeeld ook belegd toen SARS en MERS opdoken. Nieuwe aankondigingen of maatregelen voor Nederland worden niet verwacht. Mogelijk praten de ambtenaren en experts volgende week verder.

Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is de kans klein dat het virus de oversteek naar Europa maakt.

Volledig scherm
Ook in Londen dragen mensen gezichtsbeschermende maskers tegen de overdracht van het coronavirus, hoewel er in Europa nog geen besmettingen zijn gemeld. © EPA