Volledig scherm
Een luchtfoto van de chaos op de Bahama's na orkaan Dorian. © AFP

2500 geregistreerde vermisten Bahama's na megaorkaan Dorian

UpdateOp de Bahama's worden 2500 mensen vermist door toedoen van het vernietigende spoor dat orkaan Dorian anderhalve week geleden over de eilandengroep trok. Dat hebben de autoriteiten bekend gemaakt. De verwachting is dan ook dat het tot nu toe gestelde dodental van vijftig nog vele malen hoger zal uitpakken.

De orkaan raasde op 1 september vooral over het noordelijke deel van de Bahama’s. Op de Abaco-eilanden zijn tientallen mensen omgekomen. Op Grand Bahama vielen zeker acht doden. De schade is enorm. Huizen zijn vernield en grote gebieden zijn overstroomd. Volgens de Verenigde naties zijn 76.000 mensen dakloos.

Bij het bekend maken van het aantal vermisten stellen de autoriteiten wel dat deze cijfers nog nader gecontroleerd moeten worden. De gegevens moeten nog naast andere overheidslijsten worden gelegd, van mensen die bijvoorbeeld al geëvacueerd zijn van de eilanden.

Eerste militairen voor hulp geland op Bahama’s
Een eerste groep van ongeveer twintig Nederlandse militairen is vandaag vanaf het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt met Cougar-helikopters aan land gezet op de Bahama’s. Ze hebben contact gelegd met drie al eerder gearriveerde militairen, het lokale bestuur en hulporganisaties om een plan te maken voor het verstrekken van noodhulp aan de eilandengroep die zwaar is getroffen door de orkaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama’s gaan brengen. Ook is medisch personeel van de landmacht inzetbaar en zijn er specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur. In totaal worden 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee betrokken bij de noodhulp.

Nederland heeft naast de Johan de Witt de Zr.Ms. Snellius naar de Bahama’s gestuurd. De Johan de Witt is een amfibisch transportschip. Het is een haven, vliegveld en opslagplaats tegelijk. De Snellius is uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade, scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Daarmee kan het een rol vervullen in het weer toegankelijk maken van havens op de Bahama’s.

Volledig scherm
© ANP Graphics
 1. Nieuwe uniform Amerikaanse Space Force onder vuur: ‘Belachelijk, in ruimte valt niks te camoufleren’

  Nieuwe uniform Amerikaan­se Space Force onder vuur: ‘Belache­lijk, in ruimte valt niks te camoufle­ren’

  De United States Space Force - een onlangs opgericht onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor oorlogsvoering in de ruimte - heeft de looks van het nieuwe USSF-uniform bekendgemaakt, maar de outfit ligt nu al onder vuur op sociale media. Reden? Het best stoere pak is voorzien van een groenbruine camouflageprint. Belachelijk, vindt menigeen, want in de ruimte groeien geen bomen en valt er weinig te camoufleren.
 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.