De olifanten stierven in Hwange National Park, de meeste van hen in de buurt van opgedroogde waterputten.
Volledig scherm
De olifanten stierven in Hwange National Park, de meeste van hen in de buurt van opgedroogde waterputten. © AP

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger

Zeker 55 olifanten zijn sinds september gestorven aan honger in Zimbabwaans wildpark Hwange. Het nationale park wijt de sterfte aan ernstige droogte in het gebied en het gebrek aan voedsel wat daardoor ontstaat.

Het park, dat een olifantenkudde van 50.000 dieren herbergt, trof de 55 karkassen aan in de buurt van verschillende waterbronnen. Sommige dieren lagen op slechts vijftig meter van een bron, een teken dat de dieren lange afstanden hadden afgelegd om toegang te krijgen tot water en voedsel, maar uiteindelijk te verzwakt waren, aldus woordvoerder van Wildlife Management Authority Tinashe Farawo.

Zimbabwe heeft te kampen met de ergste droogte sinds decennia: een derde van de bevolking (meer dan vijf miljoen mensen) is daardoor afhankelijk geworden van humanitaire hulp. Ook voor de olifanten pakt de droogte fataal uit. Zimparks (Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority wil nu meer waterbronnen boren in Hwange aangezien sommige bestaande bronnen zijn opgedroogd, maar het geld ontbreekt. Het agentschap krijgt geen financiering van de overheid.

Volgens Farawo veroorzaken de olifanten een ‘massale vernietiging’ van de vegetatie in Hwange. Het park kan eigenlijk maar 15.000 olifanten herbergen, maar er wonen er 50.000. Door die overbevolking komen de dieren ook in dorpen die rondom het park liggen. Volgens Zimparks zijn meer dan tweehonderd mensen gestorven aan olifantenaanvallen in de afgelopen vijf jaar.

Het verkopen van olifanten aan dierentuinen, om de overbevolking van het park te verkleinen, krijgt veel kritiek. Experts stellen dat daardoor jonge olifanten bij hun families worden weggehaald en in ongeschikte Chinese dierentuinen belanden.

Autoriteiten proberen nu water op te pompen uit boorgaten voor de meer dan 45.000 olifanten en andere dieren in het park, maar dit was niet voldoende om voor alle dieren te zorgen.
Volledig scherm
Autoriteiten proberen nu water op te pompen uit boorgaten voor de meer dan 45.000 olifanten en andere dieren in het park, maar dit was niet voldoende om voor alle dieren te zorgen. © Photo News
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.