Volledig scherm
PREMIUM
David Lewin overmand door emoties. © Caspar Naber

75 jaar na Auschwitz huilt David Lewin nog steeds

Maandag herdenkt de wereld de Holocaust op de plek die het symbool voor de massamoord op zes miljoen Joden werd: Auschwitz-Birkenau. De hoofdrol is voor de ruim tweehonderd overlevers die nog altijd in leven zijn. ‘Ik hoorde het gegil van kinderen die in het vuur werden gegooid.’

75 jaar geleden is het vandaag dat het Russische Rode Leger het concentratie- en vernietigingskamp bevrijdde. Van de bevrijders is niemand nog in leven, maar ruim tweehonderd overlevende gevangenen wél. Tien van hen laten zich zondag, een dag voor de herdenking die staatshoofden uit de hele wereld naar Polen brengt, interviewen door media uit de hele wereld.

  1. Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreemrechts

    Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreem­rechts

    Het federale parket in Duitsland heeft bevestigd dat het in november een aanklacht ontving van de dader achter de racistische aanslag in Hanau. Tobias Rathjen (43) schoot woensdag negen bezoekers van twee shishalounges dood, daarna zijn moeder en vervolgens zichzelf. In een manifest schreef hij tevergeefs aangifte te hebben gedaan wegens ‘een ‘onbekende geheime dienst’ die ‘in de hersenen van mensen dringt’ om ‘wereldgebeurtenissen te controleren’.