China verdenkt voormalig Interpolbaas Meng Hongwei van corruptie
Volledig scherm
China verdenkt voormalig Interpolbaas Meng Hongwei van corruptie © AP

Aangehouden ex-Interpolbaas Meng door China verdacht van corruptie

Ex-Interpolbaas Meng Hongwei wordt officieel verdacht van corruptie. Dat heeft het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid vandaag bekendgemaakt in een verklaring op zijn website.

Gisteren maakte Interpol bekend dat de Chinees met onmiddellijk ingang ontslag had genomen als directeur van de internationale politieorganisatie.
De 64-jarige Meng vloog eind vorige maand naar China en werd na zijn landing aangehouden en meegenomen voor verhoor.

De Chinese waakhond tegen corruptie liet gisterenavond al weten dat de autoriteiten een gerechtelijk onderzoek naar Meng hadden ingesteld, echter zonder toe te lichten waar hij precies van werd verdacht. Meng is onderminister van Publieke Veiligheid geweest in China.

Vermissing

Meng was in Frankrijk, waar Interpol zijn hoofdkwartier heeft, als vermist opgegeven. De Franse politie beschouwde de zaak als een 'zorgwekkende verdwijning' en de vrouw van Meng kreeg in Lyon politiebescherming na te zijn bedreigd. Gevreesd werd dat Meng het doelwit was geworden van de 'anti-corruptiecampagne' van de Chinese president Xi Jinping.

Volgens de officiële cijfers zijn er al anderhalf miljoen mensen vervolgd in het kader van de campagne waarvan critici beweren dat deze gebruikt wordt om politieke tegenstanders op te sluiten en monddood te maken. Zo verdwenen er in China de afgelopen tijd vaker regeringsfunctionarissen en andere kopstukken, soms voor maanden.

  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.