Aanhoudingen in aanloop naar betoging Hongkong, ‘laatste kans’ voor leider Carrie Lam

In de aanloop naar een betoging vandaag in Hongkong heeft de politie elf mensen opgepakt. De politie nam onder meer messen, een semi-automatisch pistool, vuurwerk en kogels van de arrestanten in beslag.

Tienduizenden betogers houden momenteel een mars van het Victoria Park naar het commerciële district in Hongkong om te demonstreren tegen de invloed van China en om meer democratie te eisen. De meeste actievoerders zijn in het zwart gekleed en roepen leuzen als ‘vrijheid voor Hongkong’ en ‘vecht voor vrijheid’.. Het Burger Mensenrechtenfront (CHRF), de belangrijkste organisatie achter de protesten in Hongkong, zegt toestemming te hebben gekregen voor de demonstratie.

Laatste kans

De organisatie heeft aangekondigd dat het voor leider Carrie Lam van Hongkong de laatste kans is om de activisten tegemoet te komen. Ze eisen onder meer volledig vrije verkiezingen en een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de politie tijdens de betogingen. Ook willen ze dat er amnestie wordt verleend aan degenen die zijn aangehouden. Dat wil zeggen dat ze geen straf krijgen van een rechter.

Zesduizend aanhoudingen

Sinds juni dit jaar zijn er ruim negenhonderd demonstraties en andere acties gehouden tegen de invloed van China en voor meer democratie in Hongkong. Sindsdien zijn bijna zesduizend mensen aangehouden. Bijna een derde van de mensen die werd opgepakt, was tussen de 21 en 25 jaar oud.

De protesten in Hongkong begonnen afgelopen juni, omdat de regering van Hongkong een wet wilde aannemen die uitlevering van verdachten aan China eenvoudig zou maken.

De regering van Hongkong heeft het voorstel voor de uitleveringswet onder druk van het massaprotest weer ingetrokken, maar de protestbeweging richt zich nu onverminderd tegen de invloed van China in het algemeen. Bij de protesten, die vaak vol geweld verliepen, vielen de afgelopen maanden twee doden en honderden gewonden.

Volledig scherm
Opnieuw zijn in Hongkong veel mensen op de been om te protesteren tegen de invloed van de Chinese regering. © AFP
Volledig scherm
‘Pepe the frog’. Het masker van de bekende internetmeme staat symbool voor de strijd van de betogers. © AFP
  1. Bezorgde fans eisen vrijlating beroemde Iraanse rapper: ‘Zijn leven is in gevaar’

    Bezorgde fans eisen vrijlating beroemde Iraanse rapper: ‘Zijn leven is in gevaar’

    Rapper Amir Tataloo, een van de populairste Iraniërs op sociale media en uitgesproken criticus van het regime in Teheran, is gisteren in Turkije opgepakt vlak voordat hij naar Engeland wilde vertrekken voor een concert. De controversiële artiest leeft al lange tijd op gespannen voet met Iran en dreigt aan zijn geboorteland uitgeleverd te worden. Een petitie voor zijn vrijlating is al ruim 200.000 keer ondertekend. ,,Amir is geen crimineel.”