Volledig scherm
Tijgers zijn een bedreigde diersoort © Shutterstock

Activisten willen 'mensenetende' tijgermoeder redden van de dood

Activisten doen een uiterste poging om een mensenetende tijgerin in India te redden, nu het gerechtshof in het land toestemming heeft verleend aan boswachters om het dier te doden.

De tijgerin, die T1 wordt genoemd, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van dertien mensen sinds januari 2016 in het oostelijke Yavatmal-district. Vorige maand doodde het dier, de moeder van twee welpjes, nog drie mensen. In een bijzonder afschrikwekkend geval verslond ze zo'n 60 procent van het lichaam van het slachtoffer, schrijft CNN.

Tijgers zijn een zeer bedreigde diersoort, waarvan er nog maar 2200 in India zijn. Zo'n beest doden mag alleen met toestemming van de Indiase autoriteiten. Die toestemming kwam er, maar tegenstanders gingen in beroep tegen het besluit en zullen, na de tegenslag bij het gerechtshof, opnieuw in beroep gaan. 

Natuurbeschermer Sarita Subramaniam vraagt zich of de tijger niet beter kan worden gevangen en worden overgebracht naar een opvangcentrum. ,,Dat is eigenlijk wat de rechter ook wil. Verdoven en vangen, en als dat niet lukt doden. Maar hier is er al een jager ingeschakeld. Waarom zou je dat doen als de intentie is om haar slechts te vangen?'' 

De activiste vraagt zich ook af of T1 wel écht verantwoordelijk is voor de dood van de mensen. ,,Ik zie daar het bewijs niet voor'', zegt ze tegen CNN. ,,Waren het geen wilde zwijnen of hyena's?''

  1. ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’
    PREMIUM

    ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’

    Ze dachten eerst aan griep. Vervolgens vermoedden dokters een ontsteking in het bloed. En dan een infectie van de luchtwegen. Maar het was de vleesetende bacterie die zich - meedogenloos - lastig deed vinden. Kostbare tijd ging verloren, met grote gevolgen. Tara De Bolle uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke - amper 33 én moeder - verloor beide onderarmen én benen tot boven de knie. ,,Ik héb donkere gedachten gehad, ja. Maar ik ben blij dat ik nog leef."