‘AfD verdacht van rechts-extremisme, Duitse geheime dienst mag partij bespioneren’
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst beschouwt oppositiepartij AfD (Alternative für Deutschland) in haar geheel als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat melden Duitse media. De rechts-radicale partij, de grootste in de Bondsdag en vertegenwoordigd in alle deelstaatparlementen, spreekt van een lastercampagne bedoeld om de partij in diskrediet te brengen met het oog op de verkiezingen.
Delen per e-mail
Het aanmerken van de AfD als ‘verdacht geval’ is uniek omdat het de eerste keer in Duitsland is dat dit gebeurt met een politieke partij. De verdenking houdt volgens Der Spiegel in dat de binnenlandse veiligheidsdienst (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) de partij in de gaten kan houden met alle middelen die inlichtingendiensten mogen gebruiken, zoals het afluisteren van telefoons en geheime observaties.
De veiligheidsdienst doet zelf geen mededelingen over de zaak, vanwege een lopende rechtszaak en uit respect voor de rechtbank. Het gaat volgens het Duitse onderzoeksmagazine om een zaak voor de administratieve rechtbank in Keulen. In die procedure verbond de geheime dienst zich ertoe om voorlopig af te zien van het observeren van AfD-leden in het federale parlement, de deelstaatparlementen en het Europees Parlement. Hetzelfde geldt voor kandidaten bij de federale parlementsverkiezingen, op 26 september, en die in negen deelstaten vanaf 14 maart.
AfD-fractieleider Alice Weidel kondigde juridische stappen aan tegen het bestempelen van de partij als ‘verdacht geval’. ,,Ik ben er zeker van dat een dergelijke classificatie geen standhoudt voor het Federale Constitutionele Hof. De binnenlandse veiligheidsdienst handelt puur politiek”, verklaarde ze woensdag in Stuttgart. ,,Deze gang van zaken is vooral opmerkelijk met het oog op de parlementsverkiezingen en die in enkele deelstaten dit jaar.”
Plaatsvervangend fractieleider en woordvoerder Tino Chrupalla noemt de handelswijze van het BfV ‘schandalig’. ,,Hoewel de veiligheidsdienst het aanmerken als ‘verdacht geval’ niet naar buiten mag brengen, lekt hij informatie naar de media om zo de democratische partijenstrijd te beïnvloeden ten nadele van de AfD.”
Vleugel
De AfD was tot voor kort een ‘testcase’ voor de binnenlandse veiligheidsdienst. Die had vermoedens van rechts-extremisme en onderzocht of er voldoende aanwijzingen waren voor een verdenking. Dat bleek het geval te zijn. In januari 2019 verklaarde het BfV de informele ‘vleugel’ van de rechts-radicale partij al tot een ‘verdacht geval'. Observatie van Der Flügel leverde aanwijzingen op van een toename van politieke aspiraties gericht tegen de vrije democratische basisorde. Deze ‘vleugel’ met haar ongeveer zevenduizend leden, werd in maart 2020 bestempeld tot een vereniging met bewezen extremistische doelstellingen.
De AfD-leiding dwong daarop de leden om deze extreemrechtse beweging te ontbinden. Dat gebeurde op 30 april 2020 conform de wil van de partijtop. Verschillende Flügel-critici binnen de AfD vreesden dat de hele partij geobserveerd zou gaan worden, omdat de ‘vleugel’ geen officieel lidmaatschap kende, wat het lastig maakte om het onderscheid te maken met de rest van de partij.
Uit de partij gezet
De ontbinding kwam er maar de vleugel-leiders, AfD-boegbeeld Björn Höcke en Andreas Kalbitz, bleven volgens Duitse media grote invloed uitoefenen binnen de partij. Die trok in mei 2020 het lidmaatschap in van Kalbitz, een van de meest radicale kopstukken en de partij- en fractiechef van de AfD in de deelstaat Brandenburg. Hij had volgens de partijleiding zijn voormalige lidmaatschap van een extreemrechtse en inmiddels verboden jeugdbeweging én dat van een politieke partij van een oud-lid van de Waffen-SS verzwegen.
Het uit de partij zetten van Kalbitz was volgens Duitse media het begin van een open machtsstrijd tussen de rechts-nationalistische vleugel en de aanhangers van partijvoorzitter Jörg Meuthen. Hij had begin april in een interview verklaard voorstander te zijn van het opsplitsen van de partij. ,,Iedereen weet dat de vleugel en zijn belangrijkste vertegenwoordigers ons enorm veel stemmen hebben gekost. Als we opsplitsen in twee partijen dan kunnen we meer in plaats van minder kiezers bereiken dan in de huidige, om eerlijk te zijn permanent conflictgevoelige situatie’’, zei Meuthen.
Kalbitz vocht zijn verwijdering uit de partij aan voor de rechter maar kreeg tot nu toe geen gelijk.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
indonesie
Race tegen de klok: komende nacht geen zuurstof meer voor bemanningsleden vermiste onderzeeër
De Amerikaanse luchtmacht stuurt een aantal teams om Indonesië te assisteren bij de zoektocht naar een onderzeeër die met 53 matrozen aan boord vermist is geraakt. De Indonesische president Joko Widodo kondigde aan dat de autoriteiten alles in het werk stellen om de onderzeeër te vinden. Het gaat om een race tegen de klok. De marinechef verwacht dat de bemanningsleden komende nacht rond 03.00 uur zonder zuurstof komen te zitten. ,,We gaan onze inzet tot 03.00 uur vannacht intensiveren”, verzekert generaal-majoor Achmad Riad. -
Rechts-populistische AfD zet radicale leider uit de partij, boegbeeld spreekt van ‘verraad’
De rechts-populistische AfD, de grootste oppositiepartij van Duitsland, heeft het lidmaatschap ingetrokken van een van haar meest radicale kopstukken. Het gaat om Andreas Kalbitz, partij- en fractiechef in de deelstaat Brandenburg. Hij verzweeg zijn voormalige lidmaatschap van een extreemrechtse en inmiddels verboden jeugdbeweging én dat van een politieke partij van een oud-lid van de Waffen-SS. -
hongkong
Angst om fortuin te verliezen: schatrijke vrouw (90) maakt 27 miljoen euro over aan oplichters
In Hongkong is een steenrijke 90-jarige vrouw voor een megabedrag van bijna 27 miljoen euro opgelicht door criminelen die zich voordeden als veiligheidsfunctionarissen. Dat gebeurde allemaal via de telefoon, wat het de grootste vorm van telefoonoplichting maakt die Hongkong ooit heeft gekend. Een 19-jarige student is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zwendel. -
Onrust binnen rechts-radicale AfD: voorzitter bepleit opsplitsing partij
De Duitse partij AfD ((Alternative für Deutschland) is beter af zonder de extreemrechtse ‘vleugel’ en kan daarom beter worden opgesplitst. Dat vindt partijvoorzitter Jörg Meuthen althans. Hij wil binnen negen maanden een beslissing over de mogelijke scheiding, melden Duitse media. -
PREMIUM
‘Hard bewijs’ tegen Jelle Post uit Urk rammelt: vrijspraak van drugstransport. ‘Nooit meer naar Engeland’
Urker Jelle Post verliet maandagmiddag als vrij man de rechtbank in het Engelse Canterbury. Een twaalfkoppige jury verklaarde hem unaniem onschuldig aan het smokkelen van cocaïne en ketamine. De vrachtwagenchauffeur gaf vanaf zijn arrestatie vorig jaar juli aan niet te weten hoe de megavangst aan harddrugs in de dubbele bodems van bloemenkarren in zijn trailer belandde.
-
VIDEO
Protest tegen politiegeweld in Ohio, nadat agent 16-jarig meisje doodschiet
De politie in Columbus in de staat Ohio heeft een 16-jarig meisje doodgeschoten. De agenten waren afgekomen op een melding van een persoon die gewapend was met een mes, zo bevestigde de burgemeester van de stad. ,,Een jonge vrouw is op tragische wijze om het leven gekomen”, zei Andrew Ginther. De jonge vrouw overleed kort erna in een ziekenhuis. -
PREMIUM
Windsor Castle wordt een Britse Vaticaanstad: ‘Elizabeth gaat nooit meer naar Buckingham Palace’
Koningin Elizabeth heeft enkele dagen na de begrafenis van haar echtgenoot prins Philip haar 95ste verjaardag op sobere wijze gevierd in Windsor Castle, vanaf nu haar thuisbasis. ,,Ze gaat nooit meer naar Buckingham Palace.” -
Duitse omroep haalt satirisch typetje van de buis na kritiek over ‘blackfacing’
Een fictieve, zwart geschminkte kanselierskandidaat zal voortaan niet meer te zien zijn in een satirisch programma van de Bayerische Rundfunk (BR). De regionale omroep, onderdeel van de ARD, besloot typetje ‘Maxwell Strauss’ te schrappen na beschuldigingen van racisme.