De afgezette president Omar Hassan al-Bashir in de rechtbank in september.
Volledig scherm
De afgezette president Omar Hassan al-Bashir in de rechtbank in september. © REUTERS

Afgezette president Soedan tot 2 jaar veroordeeld

De Soedanese oud-president Omar al-Bashir (75) is vandaag door de rechtbank in de hoofdstad Khartoem veroordeeld tot twee jaar cel in een heropvoedingskamp voor corruptie. 

De rechtbank achtte de aanklachten wegens corruptie en het illegale bezit van buitenlandse valuta bewezen. De rechters wilden hem op grond van zijn leeftijd niet naar een gevangenis sturen. De miljoenen euro’s en Soedanese ponden die in zijn residentie werden aangetroffen, zijn in beslag genomen. 

Bashir werd op 11 april afgezet na een staatsgreep, die volgde na maanden van volksprotest tegen zijn bewind. Hij werd toen in de zwaarbeveiligde Kobar-gevangenis in de hoofdstad Khartoem gezet. De dictator regeerde drie decennia lang met harde hand. De voormalig leider van Soedan liet zich tijdens het proces bijstaan door bijna honderd advocaten. 

Genocide

Het Internationale Strafhof in Den Haag wil de dictator die in 1989 met een militaire staatsgreep aan de macht kwam vervolgen wegens genocide in Darfur en andere oorlogsmisdrijven. 

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.