Het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump in de Senaat is vandaag formeel van start gegaan.
Volledig scherm
Het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump in de Senaat is vandaag formeel van start gegaan. © REUTERS

Afzettingsprocedure Trump van start in Senaat

Het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump in de Senaat is vandaag formeel van start gegaan. De Democratische parlementariër Adam Schiff, die optreedt als hoofdaanklager, presenteerde toen de aanklachten tegen Trump.

De beschuldigingen zijn goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Zij beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het tegenwerken van het Congres. Hij zou Oekraïne hebben gevraagd een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden. Het Witte Huis weigerde daarna getuigen en documenten beschikbaar te stellen aan parlementariërs die dat onderzochten.

In de Senaat wordt later ook opperrechter John G. Roberts Jr. verwacht. Dan gaan de senatoren, die dienst doen als juryleden, een eed afleggen waarin ze beloven “onpartijdig” te zullen optreden. Voor een veroordeling is een tweederdemeerderheid nodig. Waarnemers verwachten dat Trump zal worden vrijgesproken. Zijn Republikeinse Partij heeft de meeste senaatszetels in handen.

Volledig scherm
© AFP
  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.