Alle Amerikaanse militairen weg uit Kaboel: VS na 20 jaar uit Afghanistan
videoDe laatste Amerikaanse militairen en diplomaten zijn nu ook geëvacueerd uit Afghanistan, dat zegt generaal Kenneth F. McKenzie die de leiding had over de evacuatieoperatie. Ze zijn vertrokken vanaf de luchthaven van Kaboel. De evacuaties van buitenlanders en Afghanen vanaf het vliegveld van Kaboel is stopgezet. Hiermee komt een einde aan twintig jaar Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan.
Ook de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Ross Wilson, zit aan boord van de laatste Amerikaanse vlucht uitgevoerd door een C-17-toestel. De vlucht vertrok eerder op de dag, zo'n twaalf uur geleden.
De Amerikaanse president Joe Biden wilde de evacuatie uiterlijk morgen laten aflopen, op 31 augustus. Die datum was afgesproken met de taliban, dat in de laatste maanden snel de controle over het land heroverde.
In totaal zijn in de laatste dagen zo’n 6000 Amerikaanse staatsburgers die dat wilden weggehaald uit Afghanistan. In totaal evacueerden de internationale coalitie zo’n 122.000 mensen. Er zijn nog slechts ‘een paar honderd’ Amerikaanse staatsburgers in het land, zegt McKenzie. ,,Het is niet gelukt om iedereen die we wilden evacueren daar weg te halen.’' Op het vliegveld van Kaboel is niemand achtergelaten.
Op Hamid Karzai International Airport is nu geen luchtvaartautoriteit meer en er is geen controle meer over het Afghaanse luchtruim, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Volgens de generaal waren de taliban de laatste tijd ‘behulpzaam’ als het gaat om de evacuatie van buitenlanders. Hij denkt dat er nog zo’n 2000 ‘hardcore IS-strijders’ in het land zijn.
Taliban: Afghanistan nu compleet onafhankelijk
Qari Yusuf bevestigt namens de taliban tegen Al Jazeera dat de laatste Amerikaanse soldaat de luchthaven van Kaboel heeft verlaten. ,,Ons land is nu compleet onafhankelijk’’.
Volgens persbureau AP keken talibanstrijders bij het vliegveld toe hoe de laatste Amerikaanse vliegtuigen in de lucht verdwenen. Daarna schoten ze in de lucht met hun geweren en vierden de overwinning na twintig jaar strijd. ,,De laatste vijf vliegtuigen zijn weg, het is eindelijk klaar!’’, zei talibanstrijder Hemad Sherzad. ,,Ik kan in woorden niet uitdrukken hoe blij ik ben ... twintig jaar offers brengen heeft gewerkt.’’
Militaire aanwezigheid
Het Amerikaanse leger viel Afghanistan twintig jaar geleden, in 2001, binnen vanwege de aanslagen van al-Qaeda op 11 september in de Verenigde Staten. Dat gebeurde nadat de taliban, de toenmalige machthebbers van Afghanistan, weigerden de leider van de terreurgroep uit te leveren. De taliban werden verdreven en NAVO-landen inclusief Nederland stuurden troepen naar Afghanistan nadat de VS een beroep op hen hadden gedaan.
In de jaren daarop werd een nieuwe regering geïnstalleerd en bleven de buitenlandse troepen om de veiligheid te waarborgen en te helpen bij de wederopbouw. De taliban waren verslagen, maar ze verdwenen niet. Zij voerden aanslagen uit en probeerden gebieden te heroveren en lokale machthebbers voor te bereiden op een machtswisseling.
Lees ook: 240.000 doden en 2000 miljard aan uitgaven: geen Amerikaan is nog gelukkig met deze oorlog (premium).
Na jarenlange onderhandelingen sloten de taliban en de VS in 2020 een akkoord over het vertrek van de VS en de NAVO. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in april dit jaar aan zich te houden aan de afspraken van zijn voorganger Donald Trump, maar verplaatste de deadline. De taliban maakten vervolgens een snelle opmars en kwamen halverwege augustus met de verovering van Kaboel weer aan de macht.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Japans ruimtevaartuig komt in baan rond maan, landing eind april verwacht
Een onbemand commercieel ruimtevaartuig uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace. -
Aardbeving treft Afghanistan en Pakistan, zeker 11 doden en tientallen gewonden
Het noordoosten van Afghanistan en delen van Pakistan zijn dinsdagavond getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.5. In Pakistan zijn daarbij zeker negen doden gevallen en meer dan veertig mensen gewond geraakt, zeggen lokale autoriteiten tegen persbureau Reuters. In Afghanistan zijn tot nu toe twee doden gemeld. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Waarom de wereldmedia wachten op een bijzondere ‘daderwandeling’ (van Donald Trump)
Camerateams vanuit heel de wereld staan opgesteld op de stoep van de New Yorkse strafrechter in Lower Manhattan. Allemaal hopen ze op dramatische beelden van oud-president Donald Trump die zich waarschijnlijk binnenkort moet melden voor mogelijk geknoei met verkiezingsfondsen.
-
Topman Plopsaland weg na berichten grensoverschrijdend gedrag
De topman van de Belgische pretparken van Plopsaland, Steve Van den Kerkhof, moet vertrekken na berichten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dat heeft Studio 100, eigenaar van de Plopsa-groep, dinsdag bevestigd. Ook een andere manager moet vertrekken. -
-
-
Kim Jong-un roept Noord-Korea op paraat te staan voor nucleaire aanval tegen VS
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn land opgeroepen te allen tijde gevechtsklaar te zijn om een nucleaire aanval uit te voeren. De dreiging die daarvan uitgaat, moet een oorlog met vijandelijke mogendheden zoals de Verenigde Staten en Zuid-Korea voorkomen, zo zei hij. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.