Volledig scherm
Amanda Knox © REUTERS

Amanda Knox: vrouw die vriend aanspoorde zelfmoord te plegen verdient medeleven

De Amerikaanse Amanda Knox, die wereldberoemd werd omdat ze 4 jaar onschuldig in een Italiaanse gevangenis heeft gezeten, heeft haar medeleven geuit naar Michelle Carter. Carter werd gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden vanwege het aansporen van haar vriend om zelfmoord te plegen.  

Volledig scherm
Michelle Carter wacht haar straf af tijdens de hoorzitting in het Amerikaanse Massachusetts. © AP

In een open brief die vandaag in de Los Angels Times verscheen, schrijft Knox dat Michelle Carter medelijden en hulp verdient, geen gevangenisstraf. De 20-jarige Carter wordt gezien als de veroorzaker van de zelfmoord in 2014 van haar toen 18-jarige vriend, Conrad Roy. Zelf was ze 17 ten tijde van de zelfmoord. 

In sms-berichten moedigde Carter Roy aan om zijn voornemen om zelfmoord te plegen door te zetten. ,,Het moment is daar en je bent er klaar voor... doe het nu gewoon, schat", was een van de tientallen aanmoedigende sms'jes die ze naar Roy stuurde. 

De zaak van Carter trok de afgelopen jaren veel media-aandacht en Knox weet precies hoe dat is. Knox werd in 2007 veroordeeld tot 26 jaar cel voor de moord op haar Britse huisgenootje toen zij beiden op uitwisseling waren in Italië. Knox zat vier jaar in de gevangenis, maar werd in 2011 vrijgelaten. 

Media-aandacht

Quote

Toen ik terecht­stond in Italië, schilderde de media me continu af als een 'femme fatale

Amanda Knox in de Los Angels Times

Ook de zaak van Knox werd breed uitgemeten door de media wereldwijd. Knox werd in nieuwsberichten veelvuldig in een kwaad daglicht gesteld. Deze ervaring heeft haar ertoe gezet het op te nemen voor Carter. ,,Toen ik terechtstond in Italië, schilderde de media me continu af als een 'femme fatale'. Met een ziekmakend gevoel van déjà vu zag ik de aanklagers hetzelfde doen met Carter." Knox zegt verder in haar brief dat we te graag een schuldige aan willen wijzen bij dit soort tragedies, 'terwijl we vergeten dat het Roy's eigen keuze was om terug in de auto te stappen'.

Roy, die er al sinds 2012 vanwege de scheiding van zijn ouders aan dacht om uit het leven te stappen, stierf nadat hij zichzelf op een verlaten parkeerplaats in zijn auto had vergiftigd met koolmonoxide. Toen hij twijfels kreeg of het wel de goede keuze was, spoorde Carter hem aan om terug in de auto te stappen en zijn zelfmoord door te zetten.