Volledig scherm
Een van de omstreden T-shirts van Amazon die de dodenvluchten van het Chileense militaire regime verheerlijken. De tekst luidt: ‘Wil je een ritje maken?’ © Amazon

Amazon onder vuur om T-shirts ‘dodenvlucht’ dictator Pinochet

Webwinkel Amazon ligt opnieuw onder vuur vanwege omstreden items in het assortiment. Het bedrijf verkoopt onder de noemer ‘grappig’ T-shirts, waarop afbeeldingen staan van de zogenoemde dodenvluchten die tijdens het bewind van de Chileense dictator Pinochet werden uitgevoerd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian

Gedurende de extreemrechtse dictatuur van generaal Pinochet (1973-1990) werden volgens officiële cijfers meer dan 3000 tegenstanders vermoord, hoewel schattingen aangeven dat dat aantal veel hoger is. In 2001 werd bekend dat zeker 120 van hen boven de Chileense wateren uit helikopters werden gegooid om hun dood te verhullen.

T-shirts waarop dergelijke vluchten worden afgebeeld zijn populair geworden onder extreemrechtse groeperingen en vrijelijk te koop via Amazon. Op de shirts staan afbeeldingen van helikopters, het gezicht van Pinochet en vallende mensen, met daarbij teksten als ‘Wil je een ritje maken’, ‘Gratis helikoptervluchten’ en ‘Pinochet is mijn co-piloot’.

The Guardian vroeg donderdag bij Amazon zonder resultaat om commentaar. Wel  verdween een deel van de T-shirts offline. Een aantal is echter nog steeds verkrijgbaar.

Auschwitz-kerstversiering

Eerder deze week ontstond commotie om producten met de afbeelding van concentratiekamp Auschwitz die bij Amazon te koop waren. Zo kon onder meer kerstversiering worden gekocht met foto’s van het beruchte vernietigingskamp van de nazi’s. Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau sprak daar schande over. Amazon heeft die producten inmiddels verwijderd. Ook op de Nederlandse webwinkel Bol.com bleken artikelen met afbeeldingen van het kamp te koop. De webshop heeft die ook uit de verkoop gehaald.

Volledig scherm
Een deel van de collectie ‘Pinochet-shirts’ van Amazon, waarvan sommige nog altijd verkrijgbaar zijn. © Amazon
 1. Nieuwe uniform Amerikaanse Space Force onder vuur: ‘Belachelijk, in ruimte valt niks te camoufleren’

  Nieuwe uniform Amerikaan­se Space Force onder vuur: ‘Belache­lijk, in ruimte valt niks te camoufle­ren’

  De United States Space Force - een onlangs opgericht onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor oorlogsvoering in de ruimte - heeft de looks van het nieuwe USSF-uniform bekendgemaakt, maar de outfit ligt nu al onder vuur op sociale media. Reden? Het best stoere pak is voorzien van een groenbruine camouflageprint. Belachelijk, vindt menigeen, want in de ruimte groeien geen bomen en valt er weinig te camoufleren.
 2. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.