De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland tijdens zijn aankondiging van een civiele rechtszaak aan waarin Texas wordt aangeklaagd aan voor zijn nieuwe abortuswet, donderdag in het ministerie van Justitie in Washington
Volledig scherm
De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland tijdens zijn aankondiging van een civiele rechtszaak aan waarin Texas wordt aangeklaagd aan voor zijn nieuwe abortuswet, donderdag in het ministerie van Justitie in Washington © REUTERS

Amerikaanse justitie sleept Texas voor de rechter vanwege omstreden abortuswet

Het Amerikaanse ministerie van Justitie sleept Texas voor de rechter vanwege de nieuwe wet die de meeste abortussen in de staat verbiedt. Die wet is volgens haar “in openlijke strijd met de grondwet”.

 1. Vermoorde scholier probeerde schutter (15) te ontwapenen, verdachte beschuldigd van terrorisme
  schietpartij oxford

  Vermoorde scholier probeerde schutter (15) te ontwapenen, verdachte beschul­digd van terrorisme

  Een 15-jarige jongen is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor terrorisme en moord wegens de schietpartij op een middelbare school waarbij dinsdag zeker vier leerlingen om het leven kwamen. Mogelijk wordt de vader van de jongen ook aangeklaagd. Dat is volgens de openbaar aanklager ongebruikelijk, maar noodzakelijk om vuurwapengeweld onder minderjarigen hard aan te pakken.
 2. Mexico en de VS akkoord over ‘blijf-in-Mexico’-regel voor asielzoekers

  Mexico en de VS akkoord over ‘blijf-in-Mexi­co’-re­gel voor asielzoe­kers

  De Verenigde Staten en Mexico hebben een akkoord gesloten over de ‘blijf in Mexico’-regel voor migranten uit Centraal-Amerika die asiel aanvragen in de VS. De overeenkomst tussen de twee buurlanden betekent dat mensen de reactie op hun asielverzoek voor de VS in principe in Mexico moeten afwachten, tot onvrede van president Joe Biden die het harde immigratiebeleid van zijn voorganger Trump wil verzachten.