Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump. © AFP

Amerikaanse Senaat wil einde steun oorlog in Jemen, Trump spreekt veto uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zoals verwacht zijn veto gesteld tegen een resolutie om de Amerikaanse steun aan de Saoedische coalitie in Jemen stop te zetten. 

Volgens de Senaat schendt betrokkenheid van de VS in Jemen de grondwet, omdat niet de president maar het Congres bepaalt wanneer de VS zich in een oorlog mengt.

"Deze resolutie is een nutteloze en gevaarlijke poging om mijn constitutionele bevoegdheden te verzwakken en de levens van Amerikaanse burgers in gevaar te brengen", verklaarde Trump.

De resolutie, die begin deze maand door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat werd goedgekeurd, kwam er in de nasleep van de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul. Khashoggi sprak zich regelmatig kritisch uit over Saoedi-Arabië. Hij zou zijn vermoord in opdracht van de Saoedische regering. Het lichaam van de journalist werd nooit gevonden. 

Trump verzet zich tegen het bekritiseren van Saoedi-Arabië. Hij noemt het land een belangrijke bondgenoot. Het land zelf hekelt de ‘inmenging in binnenlandse politiek van Saoedi-Arabië’.

In Jemen woedt al vier jaar een oorlog, waarbij inmiddels tienduizenden burgerslachtoffers zijn gevallen.