Amerikaanse vliegtuigen ‘waren al
op weg naar Iran’
Het scheelde niets op de Amerikaanse president Donald Trump had gisteravond een ‘handvol’ Iraanse doelen laten bombarderen. Op het laatste moment trok hij de militaire actie weer in.
Volgens de Amerikaanse krant The New York Times, die officiële bronnen binnen het Witte Huis aanhaalt, was de aanval al aan de gang ‘in een vroege fase’ toen Trump zich bedacht. Het was de bedoeling Iraanse lanceerinstallaties en radarposten uit te schakelen. Bedoeling was dat de aanval rond 01.00 Nederlandse tijd zou beginnen. Leiders van het Amerikaanse Congres waren al ingelicht over wat er zou komen.
Naar verluidt liet de president zich op het allerlaatste moment – Amerikaanse gevechtsvliegtuigen waren al in de lucht en schepen van de Amerikaanse marine lagen in positie - overtuigen door adviseurs en generaals op het Pentagon niét door te zetten. Een Amerikaanse raketaanval zou kunnen escaleren tot Iraanse tegenaanvallen die riskant zouden zijn voor Amerikaanse troepen in de regio.
Volgens Amerikaanse media zou Trump zelf in eerste instantie ook geen vergeldingsaanval hebben gewild voor het door Iran neerhalen van een Amerikaanse drone, eerder deze week. Hij zei dat ‘een losgeslagen en stomme Iraanse officier, zonder toestemming van Teheran’ op de knop zou hebben gedrukt. Trump leek het zelfs te willen vergeven omdat de neergeschoten drone onbemand was en er dus geen Amerikaanse levens verloren waren gegaan. De president kon zich niet voorstellen dat de opdracht de drone neer te halen door de Iraanse leiders was gegeven, klonk het verzoenend.
Maar onder meer door aandringen van haviken als John Bolton (adviseur Nationale Veiligheid), Gina Haspel (CIA) en Mike Pompeo (minister van Defensie) zou hij daarna kennelijk toch hebben besloten tot een militair ingrijpen. Het zou Trumps derde militaire actie geweest zijn tegen een doelwit in het Midden-Oosten tijdens zijn ambtstermijn, na eerdere aanvallen in Syrië in 2017 en 2018.
Na veel overleg liet Trump zich - vlak voordat de raketten zouden worden afgevuurd -alsnog overtuigen door andere adviseurs en keerde terug naar zijn aanvankelijke besluit: voorlopig géén militaire vergelding voor de neergehaalde drone.
Onbemand
De drone die woensdag uit de lucht werd geknald, was een onbemand verkenningstoestel van 115 miljoen dollar. Hij kwam neer in de buurt van de Straat van Hormuz, waar vorige week twee commerciële tankers door een explosie werden getroffen. Het is nog altijd niet duidelijk wat de ware toedracht daarvan was. Volgens de Verenigde Staten blijft Iran verantwoordelijk voor de tankeraanvallen. Die laatste ontkende echter alle betrokkenheid.
Volgens Teheran was de deze week neergehaalde Amerikaanse drone op spionagemissie en vloog hij bij zijn terugkeer het Iraanse luchtruim binnen. Daarop zou de Iraanse luchtmacht zich verdedigd hebben. Iran zegt daar “onweerlegbare bewijzen” voor te hebben en de brokstukken van de drone zouden in Iraanse wateren liggen.
Volgens de Verenigde Staten vloog het toestel echter in het internationaal luchtruim en was de actie van Iran een “ongeprovoceerde aanval”.
Luchtruim
Washington heeft Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gisteren overigens verboden om “tot nader order” delen van het door Teheran gecontroleerde luchtruim te overvliegen. Als reden voor de beperkingen wordt verwezen naar “de verhoogde militaire activiteit en de groeiende politieke spanningen in de regio, die een risico kunnen vormen voor de Amerikaanse burgerluchtvaartoperaties”.
Ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM vliegt voorlopig niet door het Iraanse luchtruim. “Veiligheid heeft voor KLM de hoogste prioriteit. We volgen alle ontwikkelingen die mogelijk betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim 24/7 op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd. Het incident met de drone is aanleiding om vooralsnog niet meer over het gebied te vliegen”, aldus KLM in een verklaring.
Iran’s leider Ayatollah Ali Khamenei zei vorige week dat hij de Amerikaanse president Donald Trump niet beschouwt als ‘waardig om berichten mee uit te wisselen’. Bekijk de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Britse tv toont foto’s van feestende Boris Johnson tijdens lockdown
Het Britse nieuwsprogramma ITV News heeft maandag foto’s gepubliceerd van een feestende en drinkende Boris Johnson op een van de overheidsfeestjes tijdens de coronalockdown. Het gaat om vier foto’s waarop de Britse premier te zien is. Ze zouden zijn gemaakt op 13 november 2020, toen het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in lockdown was. -
VIDEO
Biden doet emotionele oproep voor strengere wapenwetgeving na bloedbad Texas
Na het schietdrama in Texas, waarbij dinsdag negentien leerlingen van een basisschool en twee volwassenen door een 18-jarige man werden doodgeschoten, deed de Amerikaanse president Joe Biden een emotionele oproep voor strengere wapenwetgeving. -
PREMIUMpartygate
Boris Johnson waant zich veilig na ‘tam’ rapport: ‘Borrels horen bij mijn werk’
Premier Boris Johnson waant zich veilig na de publicatie van het rapport over de feesten in Downing Street tijdens de lockdowns. Hij schuift de schuld in de schoenen van zijn stafleden, die de pizza's en alcohol regelden. -
Update
Trump witheet na neerschieten drone door Iran
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran - eerder vandaag - scherp veroordeeld. ,,Iran heeft een grote fout gemaakt'', twitterde hij. Het doet de spanningen tussen beide landen verder oplopen.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Republikeinen VS willen actie tegen Iran na neerhalen drone
Een aantal prominente Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden in de VS wil dat Amerika ,,afgemeten actie’’ onderneemt tegen Iran nadat dat land donderdag een Amerikaanse drone heeft neergehaald. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft inmiddels alle burgervluchten over het Golfgebied verboden. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?