Amnesty: aantal executies na jaren van afname nu weer toegenomen
Het aantal executies in de wereld is in 2021 weer toegenomen. Amnesty International registreerde na vijf jaren van afname een stijging van 20 procent vergeleken met 2020. Wel nam het aantal landen dat de doodstraf nog steeds uitvoert af, aldus de mensenrechtenorganisatie.
De belangrijkste reden voor de toename van het aantal executies is volgens de mensenrechtenorganisatie de opheffing van de coronamaatregelen. Veel terechtstellingen die in 2020 niet doorgingen, werden na de versoepelingen alsnog uitgevoerd. Toch was het totale aantal uitgevoerde doodstraffen nog altijd het op een na laagste sinds 2010.
Amnesty registreerde een totaal van 579 executies in 2021, maar benadrukt dat het er waarschijnlijk veel meer zijn. Landen als China, Noord-Korea en Vietnam brengen daarover geen cijfers naar buiten. Amnesty vermoedt dat in China jaarlijks duizenden mensen worden geëxecuteerd.
Achttien landen
Van de bekende gevallen vond meer dan de helft plaats in Iran. 314 mensen werden daar geëxecuteerd, tegen 246 een jaar eerder. Het gaat om het hoogste aantal executies in Iran sinds 2017. Amnesty stelt vast dat de doodstraf vorig jaar in achttien landen is uitgevoerd, net als het jaar ervoor. Voor zover bekend zijn 24 vrouwen geëxecuteerd.
Ook het aantal doodvonnissen nam in 2021 toe, met 40 procent ten opzichte van 2020. In totaal werden er minstens 2052 doodsvonnissen uitgesproken in 56 landen. De grootste toenames waren er in Bangladesh, India en Pakistan.
Volgens Amnesty wordt de doodstraf nog te vaak ingezet om minderheden en demonstranten te onderdrukken. Ook neemt het aantal drugsgerelateerde executies zorgwekkend toe. ,,In plaats van de kansen te grijpen die de pauze in 2020 bood, verkoos een minderheid van landen enthousiast de doodstraf boven het werken aan effectieve oplossingen voor misdaad. Ze toonde daarmee een groot gebrek aan respect voor het recht op leven’’, zo reageerde de secretaris-generaal van Amnesty, Agnès Callamard.
Doodstraf afgeschaft
De mensenrechtenorganisatie meldt ook positieve ontwikkelingen. Zo is in Sierra Leone, Kazachstan en Papoea-Nieuw-Guinea de doodstraf afgeschaft. Nog drie landen zijn het proces begonnen om die stap te volgen. In de Verenigde Staten nam het aantal executies af tot het laagste niveau sinds 1988.
Volgens Amnesty zijn er wereldwijd nog zeker 28.000 mensen die vastzitten met een doodvonnis. In Europa is Belarus het enige land dat de doodstraf uitvoert. Dat gebeurde vorig jaar zeker één keer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veroordeelde moeder van 14 kinderen krijgt op valreep uitstel van executie
Het hof van beroep in de Amerikaanse staat Texas heeft maandag op de valreep de executie van Melissa Lucio uitgesteld. Er zijn ernstige twijfels gerezen of de moeder van 14 kinderen wel verantwoordelijk is voor de dood van haar 2-jarige dochter in 2007. Woensdag zou haar doodstraf worden voltrokken. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Chauffeur truck met 53 dode migranten Texas had vermoedelijk drugs gebruikt
De vermoedelijke bestuurder van een vrachtwagen in Texas waarin maandag meer dan vijftig dode migranten werden aangetroffen, was onder invloed van methamfetamine toen de politie hem vond. Dat zegt Henry Cuellar, de Democratische vertegenwoordiger van het district dat het oostelijke deel van San Antonio omvat. Cuellar baseert zich daarbij op gerechtelijke documenten die hij heeft ingezien. Methamfetamine, oftewel ‘meth’, is een krachtige synthetische drug die het gedrag van de gebruiker sterk beïnvloedt. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
met video
Schip bij Hongkong breekt in tweeën, 27 crewleden vermist
Tientallen crewleden worden vermist nadat een schip zaterdagochtend (lokale tijd) in tweeën brak in de Zuid-Chinese Zee bij de kust van Hongkong. Volgens de autoriteiten was de schipbreuk het gevolg van zware weersomstandigheden door de tropische storm Chaba. -
singapore
Afschuw om ophanging verstandelijk beperkte man: ‘Ongelooflijke wreedheid’
In Singapore is een verstandelijk beperkte man geëxecuteerd door middel van ophanging. De 33-jarige Nagaenthran Dharmalingam zat sinds 2010 in een dodencel vanwege het smokkelen van een kleine hoeveelheid heroïne van Maleisië naar Singapore. Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op het nieuws. ‘We zijn diep bedroefd door deze ongelooflijke wreedheid’, meldt Amnesty International in een verklaring. -
‘Totale oorlog met Rusland vermijden blijft Navo-topprioriteit, maar hard terugslaan kan’
Een totale oorlog met Rusland vermijden blijft de kernverantwoordelijkheid van de Navo. Tegelijkertijd heeft ze nu zoveel troepen in Oost-Europa dat er ook in Moskou geen enkel misverstand over kan bestaan dat ze hard terugslaat als Rusland Navo-grondgebied zou schenden.