Argentinië en IMF sluiten eindelijk deal
Na meer dan een jaar intensief overleg is er een overeenkomst tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Argentinië over de schuldenlast van het Zuid-Amerikaanse land. Argentinië heeft een schuld van ruim 44 miljard dollar bij het internationale fonds. President Alberto Fernández is opgelucht.
Het akkoord wordt als een doorbraak gezien in de gespannen verhoudingen tussen Argentinië en het IMF. De leningen worden nu geherstructureerd, omdat het land ze anders niet kan terugbetalen. Vanwege een betalingsdeadline vandaag van ruim 700 miljoen dollar stond er veel op het spel.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
De deal is onder meer bedoeld om de Argentijnse economie te stabiliseren om zo uiteindelijk de lening te kunnen aflossen. Volgens de Argentijnse minister van Economische Zaken Martín Guzmán zal er de komende vier jaar nog niets worden afgelost. Pas daarna begint het land officieel met het terugbetalen van de enorme schuld. De Argentijnen zullen de tussentijd proberen te gebruiken om meer werkgelegenheid te creëren. Ook zal er iets gedaan worden aan de enorme subsidies die het land aan zijn bevolking verstrekt om de energierekeningen te kunnen betalen.
Tekst gaat verder onder foto.
Live op tv
,,We hadden een schuld die we nooit zouden kunnen afbetalen. Het zorgde voor geen enkel vooruitzicht. Nu hebben we een redelijke overeenkomst die ons in staat stelt te groeien om zo aan onze verplichtingen te kunnen voldoen”, aldus de Argentijnse president Alberto Fernández in een live-toespraak op de nationale televisie. Volgens hem gaat de overeenkomst niet ten koste van de geplande uitgaven om de economie weer enigszins op de rit te krijgen.
Argentinië zit - wederom - in een hele zware economische crisis. Het land gaat gebukt onder een enorme inflatie, die vorig jaar ruim 50 procent was. Bijna de helft van de bevolking leeft inmiddels onder de armoedegrens. Officieel staat de werkloosheid op ruim 11 procent van de beroepsbevolking, maar die ligt waarschijnlijk een stuk hoger. Het is allesbehalve de eerste keer dat Argentinië er zo beroerd voor staat. Eind 2001 maakte het land nog een hele zware en gewelddadige periode mee toen er een massale bankrun ontstond. Bij buitensporig geweld vielen toen maar liefst 39 doden.
De huidige schuld is onder de vorige president Mauricio Macri (2015-2019) aangegaan. Het akkoord moet nog wel worden voorgelegd aan het Argentijnse Congres en de directie van het IMF.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kardinaal Zuppi stichtte al vrede in Mozambique en Burundi, nu is Oekraïne aan de beurt
-
Ook Franse boerderijen moeten krimpen
Fransen kijken met argusogen naar de stikstofcrisis in Nederland, nu de Franse Algemene Rekenkamer heeft geschreven dat ook in Frankrijk het aantal koeien flink moet worden teruggedrongen. De dieren zijn verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van methaan, een van de broeikasgassen. -
vrijheidssymbool
Skyline in hoofdstad Sierra Leone ‘drastisch veranderd’: iconische katoenboom stort naar beneden
De iconische katoenboom was honderden jaren onderdeel van de skyline van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Tot woensdagavond: door een zware storm stortte de boom naar beneden op de rotonde van het oude centrum. Daarmee verliest het West-Afrikaanse land ‘haar symbool van vrijheid’. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM16
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM
De Argentijnse nachtmerrie duurt voort: ‘We zijn een vulgair land geworden’
-
-
-
PREMIUMProfiel
In de race voor Amerikaanse president 2024: dit is de conservatieve Ron DeSantis
Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, heeft zich aangemeld als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hij doet mee aan de race bij de Republikeinen en geldt als belangrijkste rivaal van ex-president Donald Trump. DeSantis wil de VS besturen zoals hij Florida leidt: als conservatieve stokebrand. Wie is hij? -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.