Auschwitz-overlevenden smeken jeugd om de herinnering aan de nazigruwelen niet te vergeten

VIDEODit mag nooit weer gebeuren en houd de herinnering aan deze verschrikkingen levend. Die boodschap lanceerden overlevenden van concentratie- en vernietigingskampen en de holocaust vanmiddag bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van Auschwitz-Birkenau. Het jubileum werd bijgewoond door staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders uit ruim vijftig landen.

Onder hen de in stemmig zwart geklede koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Ze zaten met het Belgische koningspaar aan weerszijden van de Poolse president Andrzej Duda en zijn echtgenote. In tegenstelling tot bij andere officiële gelegenheden, waren de voorste rijen in de herdenkingstent niet voor hen en andere ‘hoge’ gasten gereserveerd, maar voor de ruim tweehonderd overlevenden van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp en van de Holocaust.

Na vioolmuziek en beelden van de barakken en kamprestanten hield de Poolse president een korte toespraak. Daarin richtte hij zich tot de overlevenden. ,,Jullie zijn de laatste getuigen. Wij zijn hier vandaag met jullie en buigen ons hoofd.’’ Daarna prees hij Poolse verzetshelden zoals Witold Pilecki, die zich vrijwillig liet opsluiten in Auschwitz om in het geheim rapporten aan de geallieerden te schrijven over de nazimisdaden in de kampen. Duda sloot af met: ,,Dat de herinnering aan de slachtoffers hier en elders tijdens de holocaust voor eeuwig mag voortleven.’’ 

  1. LIVE | Vierde passagier cruiseschip Japan overleden; derde besmetting Spanje
    Coronavirus

    LIVE | Vierde passagier cruise­schip Japan overleden; derde besmetting Spanje

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl ook de rest van de wereld verder in de ban raakt van het virus, heeft een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laten zakken. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 71 Covid-19-doden bij, het laagste cijfer tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.