Wilde dromedarissen verdringen zich rond een waterplaats in Australië
Volledig scherm
Wilde dromedarissen verdringen zich rond een waterplaats in Australië © AP

Australië schiet voor de veiligheid ruim 5000 dorstige dromedarissen af

Verbrande koala’s en door de bosbranden opgejaagde kangoeroes beheersen al weken het nieuws uit Australië, maar de aanhoudende droogte down-under kost meer dieren het leven. Vorige week startte de deelstaat South Australia met het afschieten van 10.000 dromedarissen, omdat de woestijndieren op hun zoektocht naar water de woongemeenschappen van Aboriginals bedreigen.

Hoewel de dromedaris van nature geen inheems dier is, lopen er miljoenen van deze bultruggen in het wild rond. Ze werden in de jaren veertig van de negentiende eeuw door kolonisten geïntroduceerd als lastdier en vervoermiddel. Afstammelingen van het geïmporteerde ‘schip der woestijn’ doen het prima in het dorre landschap en Australië zou inmiddels de grootste populatie dromedarissen ter wereld hebben.

Bij gebrek aan water door de droogte in grote gebieden van het Australische continent gaan de kuddes op zoek en daarbij laten ze zich door niets en niemand afschrikken. Ook bewoonde gebieden worden door de eenbultige kamelen niet geschuwd. De schade die ze aanrichten bij hun strooptocht is aanzienlijk, maar ze vormen ook een gevaar voor het verkeer en de bewoners. Afschieten lijkt daarom de enige oplossing.

Kostbare watervoorraad

Sinds vorige week hebben de autoriteiten daarom, vanuit helikopters, ruim 5000 dromedarissen gedood. De jacht op de dieren in de door Aboriginals bestuurde gebieden van de Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) eindigde afgelopen zondag. In de door de droogte geplaagde regio wonen zo'n 2300 mensen. Directeur-generaal Richard King van de APY-gebieden erkent dat het veiligstellen van de regio zijn prijs kent.

,,Wij begrijpen de bezorgdheid van de voorvechters van de dierenzaak. Maar er is veel desinformatie over het werkelijke leven van niet-inheemse wilde dieren, in een van de meest dorre en afgelegen plaatsen op de planeet’’, verklaart King. Hij benadrukt dat zijn eerste opdracht als bestuurder bestaat uit het beschermen van de kostbare watervoorraad en daarmee het leven van de bevolking.

King legt uit dat verzwakte dromedarissen dikwijls in waterputten verzeild raken en er zelfs sterven, waardoor de voor de bewoners en lokale dieren van levensbelang zijnde watervoorraden besmet raken. ,,We maken ons druk om de veiligheid van onze kinderen’’, zegt een bewoonster van Kanypi. Naast het besmettingsgevaar leveren de dromedarissen jaarlijks een schadepost van ruim zes miljoen euro op. 

Bekijk hieronder onze video's over de bosbranden in Australië.

  1. 57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden
    Protesten VS

    57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden

    Alle 57 leden van een tactische politie-eenheid in Buffalo in de staat New York zijn bij de eenheid opgestapt uit protest tegen de schorsing van twee collega’s. Justitie in de VS kondigde vrijdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar de beide agenten omdat die een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger raakte gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.