Volledig scherm
De Australische premier Scott Morrison. © EPA

Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

Aanslagen Nieuw-ZeelandDe Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.

In de Eerste Wereldoorlog kwamen 8000 Australiërs om het leven bij een bloedige veldslag tegen de Turken in Gallipoli. Deze slag heeft een belangrijke plek in de geschiedenis van Australië. Hij wordt vaak beschouwd als het begin van het Australische en ook Nieuw-Zeelandse nationale bewustzijn en herdacht op 25 april, ‘Anzac Day’. Jaarlijks reizen duizenden Australiërs ter gelegenheid daarvan dan naar Gallipoli.

Australië heeft de Turkse ambassadeur al ontboden, maar diens excuus is niet aanvaard. Morrison wil dat Erdogan de uitspraken terugneemt. Op een persconferentie zei de Australische premier dat hij de uitleg dat de uitspraken zijn gedaan ‘in het vuur van het moment en in een electorale context’ niet accepteert. Hij noemde de uitspraken van Erdogan ‘uitermate beledigend en roekeloos in deze gevoelige situatie’. Morrison vindt dat Erdogan de beloftes van Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, bezoedelt.

Eerder bekritiseerde Nieuw-Zeeland Erdogan al omdat hij beelden van de aanslag gebruikte bij een verkiezingsbijeenkomst.

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.