George Pell.
Volledig scherm
George Pell. © AFP

Australische kardinaal door hooggerechtshof vrijgesproken van misbruik

Het Australische hooggerechtshof heeft de van misbruik beschuldigde kardinaal George Pell in hoger beroep vrijgesproken. De 78-jarige Pell, die ruim een jaar in de cel zat, werd met onmiddellijke ingang vrijgelaten. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.

Pell werd ervan verdacht twee 13-jarige misdienaars te hebben misbruikt in de jaren 90. De voormalige nummer drie van het Vaticaan werd eerder door een lagere rechtbank schuldig bevonden. Hij kreeg toen zes jaar cel opgelegd. Het hoger beroep van Pell werd in augustus vorig jaar nog verworpen, waarna hij naar de Hoge Raad stapte. Die heeft dat vonnis nu dus vernietigd.

Volgens de hoogste Australische rechter is niet met zekerheid te zeggen dat de misbruikbeschuldigingen kloppen en had de jury daarvoor meer aandacht moeten hebben bij de veroordeling.

De voormalig kardinaal heeft altijd ontkend, maar werd destijds veroordeeld op basis van verklaringen van één slachtoffer. Volgens zijn advocaat was Pell op de dag dat het misbruik zou hebben plaatsgevonden niet eens op de locatie waar het volgens het slachtoffer zou zijn gebeurd.