Volledig scherm
George Pell. © AFP

Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks. 

Het misbruik van de minderjarige jongens vond plaats in de jaren 90 toen Pell aartsbisschop was. Of het Australische hooggerechtshof de zaak van ooit een van de machtigste mannen in het Vaticaan aanneemt moet nog worden bekeken. De kans daarop is klein, aldus het ministerie van Justitie dat blijft vasthouden aan zes jaar detentie. 

 ,,Hij moet zijn gevangenisstraf van zes jaar blijven uitzitten”, zei rechter Anne Ferguson onlangs toen het zoveelste hoger beroep was afgewezen. De gepensioneerde Pell komt in 2022 in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De voormalige aartsbisschop , die ook schatbewaarder van het Vaticaan in Rome was, vindt zijn veroordeling ‘onredelijk’ omdat die gebaseerd is op de getuigenis van slechts een van de twee slachtoffers. Het tweede slachtoffer stierf in 2014 aan de gevolgen van een overdosis en heeft niet over het misbruik getuigd.

De voormalige hoge functionaris van het Vaticaan zou zijn slachtoffers met miswijn hebben gedrogeerd, waarna hij de kans greep om hen seksueel te misbruiken. Volgens zijn advocaten heeft Pell een ‘sterk en geloofwaardig’ alibi. Bret Walker, een van de pleitbezorgers, stelde recent dat het onredelijk is dat de veroordeling gebaseerd is op een enkele getuige en dat de rechter in de eerdere rechtszaak ten onrechte bewijslast van de verdediging had afgekeurd. 

Gewaad

De verdediging vindt het ook merkwaardig dat er tijdens het minutenlange misbruik niemand ooggetuige was of voor verhindering zou hebben gezorgd, omdat er in de kerk, waar de wandaden plaatsvonden, op dat moment veel mensen aanwezig waren. Daarnaast zou het door het enorme gewaad dat Pell droeg, onmogelijk zijn geweest een deel van het omschreven misbruik, het tonen van zijn geslachtsdeel, te plegen.

Op de dag dat het misbruik zou hebben plaatsgevonden was Bell bovendien niet eens op de locatie waar het gebeurde, benadrukt advocaat Walker. En daarmee is het volgens de advocaat onmogelijk dat de voormalig kardinaal zich toen schuldig heeft gemaakt aan het vermeende misbruik: ,,De wetten van de natuurkunde vertellen ons dat het letterlijk fysiek onmogelijk was om de overtreding te hebben begaan.’’ Of de cassatie van Pell succesvol is wordt naar verwachting binnen enkele weken duidelijk. 

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.