Bedrijven VS komen met financiële steun personeel na schrappen abortusrecht, openbare verklaringen blijven uit
Het lijstje van Amerikaanse bedrijven dat hun medewerkers financieel wil ondersteunen als ze voor een abortus naar een andere staat moeten reizen, groeit rap. De meeste bedrijven nemen echter openlijk geen standpunt in over het schrappen van het Amerikaanse nationale abortusrecht.
Het zijn vooral de grotere werkgevers die hun werknemers al hebben laten weten dat zij gecompenseerd zullen worden als zij eventueel naar een andere staat moeten reizen. Ook bieden sommige bedrijven naast een reiskostenvergoeding ook een vergoeding aan voor de medische behandeling, zoals een abortus.
Bedrijven die dergelijke financiële regelingen hebben aangekondigd zijn onder andere Amazon, Citigroup, Netflix, Disney, Meta (het moederbedrijf van Facebook) maar ook zakenbank Goldman Sachs (met het hoofdkantoor in New York en grote kantoren in Texas en Utah), Sony en Paramount.
Opvallend is wel: de uitlatingen worden met name gedaan in interne statements en beperken zich tot het het bieden van financiële steun. Tot dusver hebben maar weinig bedrijven openlijk stelling genomen over het schrappen van het abortusrecht.
Uitzonderingen
Michael Bloomberg, oprichter van de gelijknamige financiële datagroep, lijkt een van die uitzonderingen. Hij noemde de gerechtelijke uitspraak ‘de ergste aanval op de rechten van Amerikaanse vrouwen in generaties’. Danny Meyer, de directeur van Union Square Hospitality Group, zei het ‘verschrikkelijk en ondoorgrondelijk’ te vinden. Patagonia, het bekende buitenkledingmerk, heeft laten weten dat het werknemers zal bijstaan die gearresteerd zijn tijdens vreedzame protesten.
Volgens Jen Stark van het Amerikaanse Center for Business and Social Justice, dat bedrijven adviseert over hoe ze hun sociale verantwoordelijkheid kunnen nemen, staan bedrijven voor een lastig dilemma, zo zei ze tegenover de Amerikaanse zakenkrant Financial Times. Zeker voor bedrijven die in verschillende Staten actief zijn kan het complex zijn, vooral ook met het oog op recente peilingen, waaruit blijkt dat een derde van de Amerikanen het steunt dat abortus niet langer een grondrecht is.
Meerdere bedrijven hebben om die reden ook abortus als ‘beladen onderwerp’ bestempeld en de afgelopen weken al gezegd geen openbaar standpunt te zullen innemen, zoals Bank of America en Levi Strauss. ,,Maar”, zo zegt Stark tegen de Amerikaanse krant, ,,al zouden er de komende 24 uur geen tientallen openbare verklaringen van bedrijven volgen, we weten zeker dat zij hun interne beleid en praktijken wel zullen aanpassen om de schade te beperken.”
De Amerikaanse minister van Financiën en voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank waarschuwde vorige maand nog dat het afschaffen van abortusrechten ‘zeer schadelijke gevolgen zou hebben voor de economie en vrouwen decennia terug in de tijd zou zetten’. Volgens een eerdere studie van het Institute for Women’s Policy Research zou de abortusbeperking de Amerikaanse economie 105 miljard dollar per jaar kunnen kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fransen nagelen gebruikers van vervuilende privéjets aan de schandpaal
Is het nog verantwoord om – tijdens een energiecrisis – in een privévliegtuig de wereld over te vliegen? Veel Fransen vinden van niet. -
kopers geen verdachte
Lichaamsdelen van kinderen in op Nieuw-Zeelandse veiling gekochte koffers: ‘Het is afschuwelijk’
De menselijke resten die afgelopen week zijn aangetroffen in koffers die op een veiling van een Nieuw-Zeelandse opslagruimte waren gekocht, blijken afkomstig te zijn van twee kinderen. -
PREMIUM29
Acute kiespijn ’s nachts? Als Apeldoorner wacht je dan een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd. -
Premierskandidaten VK keren zich tegen Schots onafhankelijkheidsreferendum
Beide Britse premierskandidaten keerden zich dinsdag tegen het door de Schotse premier voorgenomen referendum over onafhankelijkheid. Voormalig buitenlandminister Liz Truss zei zo’n referendum niet toe te zullen laten. Haar opponent Rishi Sunak zei zich geen omstandigheden voor te kunnen stellen waarin hij een dergelijk referendum zou laten plaatsvinden. -
Parijse hond krijgt apenpokken van baasjes
In Parijs is voor zover bekend een eerste geval van apenpokken geconstateerd bij een hond die het van een van zijn baasjes kreeg, schrijft het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. Het gaat om een Italiaanse windhond van vier jaar oud die bij zijn baasjes in bed slaapt.
-
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
activisten boos
Moeder van twee jonge kinderen krijgt 34 jaar cel in Saoedi-Arabië voor gebruik Twitter
In Saoedi-Arabië is een moeder van twee jonge kinderen veroordeeld tot een historisch lange gevangenisstraf van 34 jaar omdat zij volgens de regering publieke onrust zou veroorzaken met haar Twitteraccount. Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op de veroordeling van de 34-jarige Salma al-Shehab. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren.