Beiroet in puin na gigantische explosie: meer dan 100 doden en 4000 gewonden
tientallen gewondenIn de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet heeft dinsdagmiddag een grote explosie plaatsgevonden, vlakbij het historisch centrum. Hierbij zijn zeker 100 doden gevallen, meldt het Libanese Rode Kruis. Zeker 4.000 mensen zijn gewond geraakt, onder wie de vrouw en de dochter van de premier, leden van de internationale vredesmacht Unifil en enkele Nederlanders. Een deel van het havengebied is weggevaagd en de ziekenhuizen zitten overvol.
Delen per e-mail
Ongeveer 2700 ton ammoniumnitraat heeft de verwoestende explosie veroorzaakt, aldus de Libanese overheid. Het explosieve materiaal zou jaren geleden in beslag zijn genomen en in de haven zijn opgeslagen. De Libanese president Michel Aoun vindt dat onacceptabel en zegt dat de verantwoordelijken ‘zware straffen’ krijgen.
Door de enorme explosie zijn er in de stad giftige gassen vrijgekomen. De Amerikaanse ambassade adviseert inwoners om binnen te blijven en maskers te dragen.
Het Rode Kruis in Beiroet heeft woensdagochtend laten weten dat het dodental inmiddels is gestegen naar meer dan 100 slachtoffers. Ook liggen er nog tientallen slachtoffers onder ingestorte gebouwen. Het ministerie van Volksgezondheid zegt te werken aan extra moratoriums om de slachtoffers te bergen.
Nederlandse gewonden
Onder de vele gewonden zijn zeker Nederlanders, verbonden zijn aan de Nederlandse ambassade in Beiroet. Het gaat om twee medewerkers van de ambassade en drie partners van medewerkers, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder repte hij van vier medewerkers van de ambassade en een partner. Alle vijf de slachtoffers hebben de Nederlandse nationaliteit. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken betuigt in een tweet zijn steun aan de gewonden. ,,We volgen de situatie en proberen Nederlanders in nood te helpen.”
Wat voor verwondingen de Nederlanders precies hebben opgelopen, is niet bekendgemaakt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt op dit moment uit hoeveel Nederlanders er in Beiroet zijn. ,,Het zijn er niet zoveel, voor een groot deel van Libanon geldt een negatief reisadvies.” Eén van de Nederlanders, de 20-jarige Thomas uit het Brabantse Megen, zat op een boot in de haven en bleef ongedeerd.
Totale chaos
De schade in de hoofdstad is enorm. Overal liggen brokstukken en gebroken glas. Complete gebouwen zijn weggevaagd en honderden auto's liggen ondersteboven. In sommige wijken is de elektriciteit uitgevallen.
In de omgeving van de haven was vlak na de ontploffing een flinke rookwolk in de vorm van een paddenstoel te zien. Daarna steeg een enorme oranje rookpluim boven de stad op. Dit duidt mogelijk op de aanwezigheid van chemische stoffen in de loods, maar dat moet nog onderzocht worden.
De explosie was tot op Cyprus te horen en te voelen, zo’n 240 kilometer verderop. De knal was zo krachtig dat het door seismologen is gezien als een aardbeving met de kracht van 3,5 op de schaal van Richter.
‘Ik zag een vuurbal’
In de haven staan onder meer silo's en magazijnen. Een aantal van die gebouwen is compleet vernield. Ook kantoren en appartementen die kilometers verderop staan zijn ernstig beschadigd, waaronder een elektriciteitsbedrijf, het huis van de voormalige premier Saad Hariri en diverse overheidsinstanties.
Het leger en hulpverleners van het Rode Kruis zijn ingezet om de vele honderden gewonden naar het ziekenhuis te brengen. Veel bewoners zaten dinsdagavond vast in hun huis. ,,Ik zag een vuurbal en rook boven Beiroet opstijgen”, vertelde een ooggetuige tegen persbureau Reuters. ,,Mensen schreeuwden en renden, bloedden. Balkons werden weggeblazen van de gebouwen. Glas in hoge gebouwen spatte uiteen en viel op straat.”
Ammoniumnitraat
Oorzaak van de explosie is ongeveer 2700 ton ammoniumnitraat. De chemische stof, een combinatie van salpeterzuur en ammoniak, zit in kunstmest maar wordt ook gebruikt als grondstof voor springstoffen in de mijnbouw en in zelfgemaakte bommen. Zo is ammoniumnitraat gebruikt bij de bomaanslag in Oklahoma City in 1995 en door Anders Breivik bij de aanslag in 2011 in Oslo. In de haven van de Chinese stad Tianjin koste een ontploffing met ammoniumnitraat aan 173 mensen het leven.
Ondertussen maken ziekenhuizen in Beiroet, die het al moeilijk hadden vanwege de coronapandemie, zich ernstig zorgen om de grote hoeveelheid slachtoffers. Ze vragen inwoners om hun bloed af te staan. ,,Er is dringend behoefte aan alle bloedgroepen”, staat in een tweet. Het ziekenhuis Hôtel-Dieu de France in Beiroet heeft inmiddels meer dan vijfhonderd gewonden behandeld en kan geen slachtoffers meer opvangen.
Crisis in Libanon
Beiroet is de grootste stad en belangrijkste haven van Libanon. Er wonen circa twee miljoen mensen. Libanon maakt de afgelopen decennia de ergste politieke en financiële crisis in de geschiedenis door, waardoor bijna de helft van de bevolking in armoede leeft. De minister van Buitenlandse Zaken van het land trad gisteren af en waarschuwde dat tegenstrijdige belangen het land in een ‘mislukte staat’ dreigen te veranderen.
De premier van Libanon, Hassan Diab, verzekerde dat de verantwoordelijken voor de explosie de prijs gaan betalen. ,,Ik beloof jullie dat ik deze ramp niet voorbij laat gaan zonder dat iemand verantwoording aflegt”, vertelde hij in een toespraak op televisie. Ook zei hij dat alle feiten over ‘dit gevaarlijke magazijn’, dat er sinds 2014 staat, opgehelderd zullen worden.
Vandaag is een dag van nationale rouw in Libanon. Beiroet is door de nationale defensieraad inmiddels uitgeroepen tot rampgebied. De komende twee weken geldt er de noodtoestand en zal het leger patrouilleren.
Internationale hulp
Veel landen waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Israël, het Verenigd Koninkrijk en Iran hebben humanitaire hulp toegezegd.
De VS staan klaar om Libanon te hulp te schieten, zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dinsdag. Het incident vormt een ‘extra uitdaging in een tijd van reeds diepe crisis’, aldus Pompeo. De Franse president Emmanuel Macron ontmoette dinsdagavond zijn Libanese collega, Michel Aoun, om ‘zijn steun en die van Frankrijk’ te uiten. Macron kondigde daarbij aan ‘Franse hulp en middelen’ te leveren.
Zelfs Libanons voormalige aartsvijand Israël heeft de regering van Libanon medische goederen en andere humanitaire hulp aangeboden. Israël liet in een verklaring weten dat in opdracht van de ministers van Defensie (Benny Gantz) en Buitenlandse Zaken (Gabi Ashkenazi) via diplomaten van andere landen hulp is geboden. Het aanbod vanuit Israël is uitzonderlijk. Israël en Libanon onderhouden geen diplomatieke betrekkingen. Syrië, aartsvijand van Israël, heeft van oudsher een grote invloed in Libanon. Ook is de in Libanon belangrijke militante sjiitische beweging Hezbollah fel anti-Israël.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat het onderzoekt welke steun Duitsland ‘onmiddellijk’ kan bieden. Op datzelfde platform zei de Britse premier Boris Johnson dat het Verenigd Koninkrijk elke mogelijke vorm van steun zal verlenen. Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zegde steun toe aan het ‘veerkrachtige’ Libanese volk.
De Nederlandse Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag heeft Libanon namens Nederland hulp aangeboden bij de zoek- en reddingsoperaties. Ook het Libanese Rode Kruis kan rekenen op steun uit Nederland. Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok betuigden via Twitter hun medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden.
De impact van de ontploffing is op onderstaande beelden goed te zien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Navalny naar strafkolonie ten oosten van Moskou’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar de regio Vladimir, op zo’n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Daar moet hij zijn straf van 2,5 jaar in een strafkolonie uitzitten, berichten Russische media. -
Zelfdoding Zuid-Koreaanse transgender na ontslag uit leger
Een Zuid-Koreaanse transgender die vanwege haar geslachtsverandering uit het leger is ontslagen, heeft zelfmoord gepleegd. Het lichaam van Byun Hee-soo werd gisteren in haar woning gevonden, nadat haar smeekbedes om weer in dienst te mogen, werden genegeerd. Haar dood zorgt voor woede. ‘Wie haar bespotte omdat ze transgender was, moet stilstaan bij wat dit met haar heeft gedaan.’ -
Zeker vijftien doden bij groot verkeersongeluk in Californië
Bij een verkeersongeluk in het zuiden van Californië zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. De aanrijding tussen een truck en een personenwagen gebeurde in de regio Imperial County bij de grens met Mexico, melden Amerikaanse media. Hulpdiensten rukten massaal uit. -
Video
‘Gecontroleerde’ ontploffing Duitse WOII-bom gaat mis: gesprongen ramen en scheuren in metselwerk
Een aantal gebouwen in de Britse stad Exeter, in het zuidwesten van Engeland, is beschadigd geraakt nadat het leger een ontdekte Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog ‘gecontroleerd’ liet ontploffen. Ondanks diverse maatregelen, zoals het aanbrengen van 400 ton zand in aarden wallen, bleek de ontploffing te heftig. Brokstukken werden tot wel 250 meter van de plek teruggevonden. -
VIDEO
Aanklachten New Yorkse gouverneur Cuomo wegens seksueel ongewenst gedrag stapelen zich op
Een derde vrouw is naar voren gekomen die de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo beschuldigt van seksueel ongewenst gedrag. De 33-jarige Anna Ruch vertelde maandag in een interview met The New York Times dat Cuomo in september tijdens een bruiloft zijn handen op haar blote onderrug plaatste. Ook zou hij haar gevraagd hebben haar te mogen kussen.
-
Teruggetrokken Italiaanse lerares laat fortuin van tientallen miljoenen na
Een gepensioneerde lerares uit Genua heeft 25 miljoen euro nagelaten aan liefdadigheidsinstellingen en ziekenhuizen. De 96-jarige Marisa Cavanna, die in december overleed, was niet gehuwd en leidde altijd een teruggetrokken bestaan. Waar ze haar fortuin mee heeft vergaard blijft een raadsel. -
Slachtoffers van zware crash in Californië waren net VS binnengesmokkeld via gat in grens
Dertien illegale migranten die gisteren in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië omkwamen bij een tragisch verkeersongeval waren kort ervoor het land binnengesmokkeld via een gat in de grensafzetting. De Amerikaanse grensautoriteiten vermoeden dat de slachtoffers deel uitmaakten van een groep van meer dan veertig illegalen. -
Bloedbad bij feest Mexico: elf mensen doodgeschoten
Zeker elf mensen zijn om het leven gekomen tijdens een feest in de Mexicaanse stad Tonalá. Aanklagers zeggen dat vanuit een voertuig is geschoten op mensen.