Volledig scherm
President Donald Trump © AP

Belastingdienst geeft aangiften Trump niet vrij

De Amerikaans belastingdienst IRS heeft de belastingaangiften van president Donald Trump niet overgedragen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Een deadline hiervoor liep dinsdagavond om 23.00 uur af. 

De minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat hij niet kon meewerken aan het verzoek ‘totdat is vastgesteld dat dat in lijn is met de wet’. De minister denkt daarover op 6 mei meer duidelijkheid te kunnen geven. Het was de tweede keer dat de minister de deadline liet verstrijken sinds Richard Neal op 3 april om de aangiftes verzocht.

Neal, de Democratische voorzitter van de Ways and Means Committee, heeft gevraagd om zowel de persoonlijke als de zakelijke aangiften van de president over de afgelopen zes jaar. Neal is het enige lid van het Huis van Afgevaardigden dat wettelijk bevoegd is om Trumps aangiften op te vragen. De weigering kwam overigens niet onverwacht. Neal zei dinsdag dat hij zich zal beraden op volgende stappen. Verwacht wordt dat hij nu met dagvaardingen zal komen. Dit gevecht kan uitlopen op een jarenlange strijd die mogelijk niet zal zijn beslecht bij de volgende presidentsverkiezingen in 2020.

Trump brak in 2016 als presidentskandidaat met een decennia-oude traditie door te weigeren zijn belastingaangiftes vrij te geven. Hij beweerde dat hij niet anders kon, omdat zijn belastingen werden gecontroleerd. Maar zijn voormalige persoonlijke advocaat, Michael Cohen, heeft tegenover een onderzoekscommissie verklaard dat hij niet gelooft dat de aangiftes van Trump worden geauditeerd. Cohen zei dat de president juist bang is dat openbaarmaking van zijn aangiftes zal leiden tot een audit en hoge boetes.

‘De president is duidelijk geweest. Als zijn belastingaangiften niet meer ter controle liggen, zal hij erover nadenken’, zei een woordvoerder van het Witte Huis. De Republikeinen zijn tegen het verzoek van de commissie. Naar verwachting stappen de partijgenoten van Trump naar de rechter om te voorkomen dat de aangiften vrij worden gegeven.

  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.