België komt muntgeld tekort, en dat komt deels door de oorlog in Oekraïne
In België is een tekort ontstaan aan munten van 5, 10 en 20 cent. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Het bedrijfsleven vraagt consumenten hun muntgeld te storten of te gebruiken om gepast mee te betalen.
‘Stort jouw opgepotte muntjes van 5, 10 en 20 cent op jouw bankrekening, gebruik ze om er gepast mee te betalen,’ vragen financiële instellingen en retailers. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zijn er onvoldoende grondstoffen voor het bijslaan van extra muntgeld.
Maar: de oorlog is niet de enige oorzaak. Er zouden namelijk wel voldoende munten in omloop zijn, alleen worden ze niet gebruikt. Het ligt dus ook aan de consument, zeggen de belangenorganisatie voor de financiële sector Febelfin, vertegenwoordiger voor handel en diensten Comeos en de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). Sinds de coronacrisis betalen steeds minder mensen gepast en daardoor komen de munten niet meer bij de handelaars en banken terecht. De drie organisaties roepen nu op om daar iets aan te doen.
Naast het gepast betalen met cash en het storten van muntgeld raden zij Belgen aan hun aankopen ‘zoveel als mogelijk’ digitaal te betalen, ook voor kleine bedragen: ,,Contactloos betalen is een snel, veilig en gebruiksvriendelijk alternatief voor cashbetalingen.” En tenslotte: ,,Breng je 5, 10 en 20 eurocent muntstukken in circulatie door ze te schenken aan een goed doel.” Wie grote volumes van de muntjes bezit, kan die op zijn rekening laten storten. Of daaraan kosten verbonden zitten kan per bank verschillen.
Overschot: Nederland verkoopt munten aan Kroatië
Waar de Belgen munten tekort komen, heeft Nederland al geruime tijd een overschot. Het gaat dan wel om kleinere valuta: al enige jaren zijn er in Nederland meer munten van 1 en 2 eurocent dan we zelf nodig hebben. Omdat in Nederland bedragen tot 5 cent worden afgerond, gebruiken we de kleinste twee munten nauwelijks. Veel Nederlanders krijgen die munten alleen op vakantie in handen. Buitenlandse toeristen geven die munten bijvoorbeeld ook in Nederland uit.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft sinds 1 juli bijna 70 miljoen overbodige euromunten aan Kroatië verkocht. Dat land treedt komend jaar toe tot de eurozone en heeft daarom op 1 januari veel munten nodig. Het gaat vooral om munten van 2 en 1 euro en 2 en 1 cent. Het verkopen van munten uit de staatsvoorraad, die uit alle eurolanden komen en dus niet alleen maar Nederlandse euromunten betreffen, gebeurt volgens DNB vaker.
Door de levering hoeven de munten niet vernietigd te worden en hoeft Kroatië op korte termijn veel minder eigen munten te slaan.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Piepklein, maar levensgevaarlijk: Australië zoekt al twee weken naar radioactieve capsule
In Australië is grote ongerustheid ontstaan over een piepkleine capsule van amper 8 millimeter die de autoriteiten zijn kwijtgeraakt. Een route van maar liefst 1400 kilometer wordt minutieus uitgekamd om het verloren pakketje op te sporen. De capsule is radioactief en dus mogelijk levensgevaarlijk. -
Goederentrein rijdt twee kinderen aan in Duitsland: jongen (10) overleden, 9-jarige in levensgevaar
In Recklinghausen, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is donderdagavond een tienjarige jongen om het leven gekomen na een aanrijding door een goederentrein. Een tweede kind, een jongen van negen, werd eveneens geraakt door de trein en is in levensgevaar. Dat meldt de politie donderdagnacht. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Agenten lijken straatje schoon te vegen: politierapport dood Tyre Nichols klopt niet met beelden arrestatie
In de Amerikaanse stad Memphis zijn meer beambten van de politie en de brandweer geschorst vanwege de schokkende dood van Tyre Nichols (29). Hij werd op 10 januari in elkaar geslagen door vijf agenten van de omstreden Scorpion-straatbrigade van de lokale politie. Vanmiddag is in een kerk in Memphis de uitvaartdienst voor Nichols.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Baas van Mexicaanse dierentuin slachtte vier dwerggeiten en serveerde ze op personeelsfeest
De oud-directeur van een dierentuin in het zuiden van Mexico heeft vier dwerggeiten van de dierentuin gedood en ze opgediend tijdens een personeelsfeest. Ook zijn in een paar maanden tijd tientallen andere dieren verhandeld of verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mexicaanse autoriteiten. -
‘Britse brandweermannen maakten foto’s van omgekomen vrouwen in autowrakken’
De Britse politie doet onderzoek naar een lokaal brandweerkorps na meldingen over personeel dat foto’s heeft gemaakt en gedeeld van dode lichamen. In WhatsAppgroepen zouden vernederende opmerkingen zijn gemaakt over de - in veel gevallen - verkeersslachtoffers.