Volledig scherm
Het gaat om de kinderen van Syriëstrijdsters Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde (hier in beeld) en Sabah Hammani, en Syriëstrijder Adel Mezroui. De ouders zelf moeten geen bijstand of documenten krijgen. © VTM

Belgische staat moet tien kinderen van IS-strijders helpen naar België terug te keren

De Belgische staat moet tien kinderen consulaire bijstand en reisdocumenten bezorgen zodat ze op een veilige manier naar België kunnen terugkeren. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter vandaag besloten. De rechter geeft België zes weken de tijd om dit in orde te brengen. Om dit af te dwingen werd een dwangsom van 5000 euro per dag vertraging en per kind opgelegd. 

De Brusselse kortgedingrechter ging deels in op de vraag van advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. Hun cliënten waren drie vrouwen van Syriëstrijders, Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani, Syriëstrijder Adel Mezroui en hun tien kinderen, die tussen 6 maanden en 7 jaar oud zijn. 

De vrouwen en kinderen verblijven in vluchtelingenkamp Al-Hol, buiten de bufferzone die de Turken momenteel bezetten in Syrië. Mezroui zit in de Koerdische gevangenis in Al-Hasakah, zonder medische bijstand. De advocaten eisten dat de Belgische overheid de strijders humanitaire en consulaire bijstand zou bieden door haar consulair personeel in te schakelen, afspraken te maken met de lokale autoriteiten en ngo’s, en hen de reis- en identiteitsdocumenten zou bezorgen zodat ze naar België zouden kunnen reizen. 

5000 euro per dag

De kortgedingrechter besloot dat de Belgische staat binnen de zes weken consulaire bijstand en de nodige identiteits-, administratieve- en/of reisdocumenten moet bezorgen om de kinderen in staat te stellen om onder begeleiding van Syrië naar België te reizen. Om dit af te dwingen werd een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging en per kind opgelegd. Aan de dwangsommen is geen maximumbedrag verbonden. 

Tegelijkertijd heeft de rechtbank beslist dat de drie moeders van de kinderen en een Syriëstrijder niet moeten worden teruggebracht. Het is nog niet duidelijk of de regering zich neerlegt bij het vonnis. 

  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.