Bende smokkelde 700 migranten naar Oostenrijk en verdiende daarmee 2,5 miljoen euro
De Oostenrijkse autoriteiten hebben vijftien mensen opgepakt die verdacht worden van mensensmokkel. De bende zou ruim zevenhonderd Syrische, Libanese en Egyptische migranten illegaal over de grens hebben vervoerd. Daarmee verdienden ze ruim 2,5 miljoen euro.
De Oostenrijke politie startte vorige maand een onderzoek naar de mensensmokkelbende. De verdachten smokkelden de migranten vanaf de Servisch-Hongaarse grens via Slowakije en Tsjechië naar het noordoosten van Oostenrijk. De vluchtelingen werden in de buurt van de hoofdstad Wenen afgezet.
De migranten moesten 4000 tot 5000 euro per persoon betalen voor de reis. Ze wilden doorreizen naar Duitsland, met de trein of met familieleden die hen daar zouden ophalen. Ze werden soms met twaalf rot vijftien personen tegelijk in auto's en bestelbusjes gestopt, waarbij de achterbanken waren verwijderd. De politie heeft in totaal veertien voertuigen in beslag genomen.
Advertenties
De vermeende mensensmokkelaars komen uit Moldavië, Oekraïne en Oezbekistan. Die werden in hun thuisland geworven via advertenties op sociale media, voor een baan als chauffeur tegen een ‘salaris’ van 2000 tot 3000 euro per maand.
De meeste verdachten werden medio november aangehouden bij controles van verdachte voertuigen en in een hotel in Wenen, aldus de politie. Ze probeerden allemaal tevergeefs te vluchten.
Grote actie in Europa
Deze maand zijn bij een grote actie tegen mensensmokkel in 29 Europese landen al 212 verdachten gearresteerd. De operatie heeft 89 andere namen aan het licht gebracht en heeft geleid tot 327 vervolgonderzoeken.
Ook Nederland deed mee aan de door Oostenrijk en Roemenië geleide actie, meldt de Europese politiedienst Europol. Daarbij waren tussen 8 en 12 november 14.000 agenten en andere wetshandhavers in de weer op wegen en vliegvelden.
Bijna 150.000 personen en ruim 90.000 voertuigen zijn gecontroleerd. Er werden vervalste rijbewijzen, wapens en harddrugs in beslag genomen. De actie was ook gericht op risicolocaties als cafés, bordelen, nachtclubs, nagelsalons, massagestudio’s en stripclubs.
Het doel was het tegengaan van mensensmokkel en was gericht op seksuele uitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelbendes. De arrestanten zouden schuldig zijn aan onder meer mensensmokkel, witwassen en fraude. In totaal zijn 593 volwassenen en 57 minderjarigen uit vier continenten aangemerkt als mogelijk slachtoffer van smokkel.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM17
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
met video
Politie speurt met drone en honden naar roze pyjama Maddie McCann bij stuwmeer: ‘Informatie zeer serieus’
De Portugese politie zou zich in de hernieuwde zoektocht naar Maddie McCann focussen op sporen van de roze pyjama van het meisje. In samenwerking met Duitse en Britse autoriteiten hebben tientallen agenten woensdag onderzoek gedaan bij een stuwmeer in Zuid-Portugal. Daarbij zijn speurhonden en een drone ingezet. -
Passagier die tijdens vlucht nooddeur opende had het gevoel dat hij stikte
De Zuid-Koreaanse man die vrijdag wereldnieuws werd omdat hij tijdens een lijnvlucht de deur opende, heeft verklaard waarom hij dat deed. Hij riskeert tien jaar gevangenisstraf voor het overtreden van de luchtvaartwet. -
Nederlandse drugsbaron (75) overleden in Britse gevangenis, pleegde 'grootste coke-misdrijf ooit' in VK
Een Nederlandse topcrimineel blijkt in een gevangenis in Engeland te zijn overleden aan de gevolgen van hartfalen. Het gaat om de 75-jarige Johnny K., een drugsbaron die jarenlang de straten van het land ‘overspoelde’ met immense hoeveelheden cocaïne. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
Politiebonden bereiden werkonderbrekingen voor: ‘Tijd dat onderbezetting zichtbaar wordt’
-
-
-
PREMIUM
‘Mensensmokkelende’ kapper bezorgt Apeldoornse huurbaas onaangename verrassing: ‘Ik zal de dupe wel zijn’
Wie voor een knipbeurt zweert bij Barber Apeldoorn aan de Stationsstraat, moet vrezen voor een coronacoupe in het kwadraat. Omdat de zaak ingezet zou worden voor onder meer mensensmokkel, heeft burgemeester Ton Heerts deze voor zes maanden gesloten. Het nieuws is een - onaangename - verrassing voor buren en pandeigenaar. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.