Volledig scherm
De beer die moest worden doodgeschoten. © Washington County Sheriff's Department

Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies. 

Eerder deze maand kreeg de leiding van het park de eerste tips binnen over een beertje dat zich opvallend amicaal gedroeg en zich steeds ophield bij een waterpartij die veel toeristen trekt. Een week geleden werden aan de oevers tientallen mensen gespot die eten neerlegden in de buurt van het hongerige en nieuwsgierige dier. De dienstdoende sheriff deed vervolgens via Twitter een dringend verzoek aan de parkbezoekers. ,,We proberen de beer weer in de bossen te krijgen, dus blijf weg bij het water.” Dat laatste lukte, maar een dag later dook de welp toch weer op bij het meertje. 

Tam

Omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen en om herhaling te voorkomen, heeft de parkdirectie besloten de welp toch maar te doden. Volgens de sheriff is het levensgevaarlijk om wilde dieren te voeren omdat ze onvoorspelbaar kunnen reageren. ,,Jong of oud maakt niet uit. Het dier rende niet weg toen we met geweren op hem afliepen. Zo tam was het al geworden.”

De directie betreurt het dat de beer geschoten moest worden. ,,Dit gebeurt er als mensen zich niet houden aan het voederverbod. Bezoekers, die we dagelijks smeken het niet te doen, overzien helaas niet de gevolgen daarvan. Dit dier was gewoon te verwend en daardoor een te groot risico. Daarnaast is het eten geven aan roofdieren af te raden omdat de dieren ziek kunnen worden van eten dat voor consumptie door mensen bedoeld is”, aldus de sheriff. ,,Deze dieren kunnen uitstekend voor zichzelf zorgen.”