Betoging tegen waterreservoir in Zuidwest-Frankrijk loopt volledig uit de hand: tientallen gewonden
Video en foto'sVuur, zwarte rook, molotovcocktails, vuurwerk en traangas. Bij botsingen tussen naar schatting 6000 betogers en de oproerpolitie bij het dorp Sainte-Soline in het westen van Frankrijk, zijn meerdere (zwaar)gewonden gevallen, ook onder de politie.
De betoging is gericht tegen de aanleg van een heel groot waterbassin dat moet dienen als reserve. Boeren en milieuactivisten zien de kolossale reservoirs als een gevaar voor de lokale landbouw en/of het milieu in de streek.
Duizenden betogers kwamen samen in Sainte-Soline, een dorp met zo’n 350 inwoners in het westen van Frankrijk, ondanks een verbod op samenkomst. De Franse autoriteiten hadden zaterdag 3200 agenten gemobiliseerd om toezicht te houden. Aan het einde van de ochtend begon een lange stoet richting de plek van het toekomstige bassin te marcheren. Volgens de autoriteiten bestond de grote groep demonstranten ‘waarschijnlijk uit iets meer dan 6000 mensen’. Daaronder 'minstens duizend gewelddadige activisten’, deels uit het buitenland, ‘klaar om de strijd aan te gaan met de politie'. De samenwerkende organisaties achter de demonstratie spraken over ‘ongeveer 25.000 mensen’.
Het doel van de marcherende groep was ‘om het bassin te naderen en te omsingelen om de bouwplaats te stoppen’, zo zei een lid van de demonstrerende organisaties tegen persbureau AFP. De grote groep mensen splitste zich dan ook op in meerdere groepen mensen. Toen zij de locatie naderden, zagen zij een ring van agenten tegenover zich staan. Al snel braken er volgens AFP gewelddadige botsingen uit met radicale demonstranten die vuurwerk en molotovcocktails richting de politie gooiden. De agenten reageerden met traangas en een waterkanon.
Tekst gaat door onder de foto.
‘Oorlogsscène’
AFP beschrijft hoe de omgeving nabij Sainte-Soline ongeveer een uur lang veranderde ‘in een oorlogsscène, met talrijke ontploffingen’, die vanuit de verte werden gadegeslagen door de meeste demonstranten die vreedzaam bleven. Ook op de foto's die het persbureau verspreidde is te zien hoe heftig de confrontaties waren. Agenten die worden bekogeld met vuurwerk, demonstranten die zich verschuilen achter zelfgemaakte schilden tegen het traangas van de politie. Meerdere politievoertuigen werden in brand gestoken.
Daarna trokken de gewelddadige demonstranten zich terug en tegen de middag zou de relatieve rust zijn teruggekeerd.
Tekst gaat door onder de tweet.
(Zwaar)gewonden
Volgens de lokale autoriteiten raakten zeker 28 agenten gewond, waaronder twee zwaargewond. Zeven van hen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis, zo bleek uit een persverklaring. Onder de demonstranten zouden volgens de autoriteiten zeven gewonden zijn gevallen, waarvan twee zwaargewond. Ook twee journalisten liepen verwondingen op.
De organisatie achter de demonstratie spreekt tegen AFP van ‘zo'n 200 gewonden’, waarvan tien mensen in het ziekenhuis liggen en één persoon ‘in coma’ zou zijn.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft het op Twitter over ‘onacceptabel geweld'. ‘In Sainte-Soline zijn ultralinks en extreemlinks extreem gewelddadig tegen onze gendarmes. [..] We mogen dat niet tolereren’.
Vóór de demonstratie werden al elf mensen aangehouden en allerlei gevaarlijke voorwerpen en wapens in beslag genomen. Het ging onder meer om jeu de boules ballen, katapulten, messen en bijlen.
Tekst gaat door onder de tweet.
Tweede grote demonstratie
Het is de tweede grote manifestatie tegen de aanleg van een heel groot waterbassin. In oktober betoogden al duizenden omwonenden tegen het project. De ‘megabassins’ zijn bedacht om eventuele waterschaarste op te vangen, maar volgens plaatselijke boerenbedrijven en milieuactivisten zijn ze schadelijk. De reservoirs moeten ongeveer driehonderd olympische zwembaden aan water kunnen bevatten. Daarvoor wordt een kunstmatig meer van 650.000 kubieke meter uitgegraven.
Daarnaast staat Frankrijk de afgelopen weken onder hoogspanning. Er zijn vele manifestaties tegen de pensioenhervormingen die de regering van president Emmanuel Macron zonder stemming door het parlement drukte. Die manifestaties lopen geregeld uit de hand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Erdogan roept op tot eenheid, maar haalt wel uit naar rivaal Kilicdaroglu
-
Extreemrechtse militieleider krijgt 18 jaar cel voor bestorming Capitool, hoogste straf tot nu toe
Een van de bekendste extreemrechtse Amerikanen heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes, die de extreemrechtse en uiterst nationalistische Oath Keepers-militie oprichtte, kreeg 18 jaar celstraf voor onder meer opruiing en andere misdaden. Aanklagers hadden 25 jaar geëist. -
Belg Olivier Vandecasteele (41) na 15 maanden gevangenschap vrijgelaten uit Iran
Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die sinds 26 februari vorig jaar opgesloten zat in Iran, is vrijgelaten. Hij is opgestegen in Iran, na vijftien maanden in de Iraanse cel te hebben gezeten. Vandecasteele werd er veroordeeld voor spionage en kreeg 40 jaar en 74 zweepslagen als straf na wat een schijnproces werd genoemd. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Britse pers in oorlog met conservatieve partij: met uitdagen van ‘tabloids’ graven Tories eigen graf
De Britse Conservatieve Partij speelt met vuur door een grote ruzie te ontketenen met de boulevardpers. De partij vraagt 160 euro aan journalisten voor toegang tot haar jaarlijkse congres. Een mediacoalitie, onder wie de tabloids, dreigt het evenement te boycotten.
-
met Video
Politie beëindigt zoektocht naar sporen Maddie McCann, materiaal naar Duitsland voor onderzoek
-
-
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUM2
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”