Volledig scherm
Franse soldaten staan naast een helikopter voor de gevangenis in Condé-sur-Sarthe, noordwest Frankrijk, terwijl er binnen een gijzeling gaande is. © AFP

Beveiliger en stagiaire gegijzeld in Franse gevangenis

Gevangene Francis Dorffer (35) heeft in een gevangenis in Condé-sur-Sarthe in het noordwesten van Frankrijk twee bewakers in gijzeling genomen. Met een zelfgemaakt wapen bedreigt hij sinds het begin van de avond een gevangenisbewaarder en een stagiaire, hebben gevangenisautoriteiten dinsdag gezegd.

Tijdens het diner tussen half zeven en zeven uur vanavond greep Dorffer zijn kans. Franse soldaten zijn ter assistentie naar de gevangenis gestuurd. ,,De gedetineerde is niet geradicaliseerd, maar hij heeft wel een zelfgemaakt wapen”, liet Emmanuel Baudin, hoofdsecretaris van de FO Prison aan persbureau AFP weten. Dorffer zou lijden aan psychiatrische aandoeningen waarvoor hij behandeld wordt. 

Dorffer werd in 2003 veroordeeld tot twintig jaar cel voor een verkrachting. Sindsdien zit hij achter tralies. Zijn celstraf werd verlengd met dertig jaar toen hij eveneens in 2003 een medegevangene in de Metz-Queuleu gevangenis vermoorde.

Extra veiligheidsmaatregelen

In de gevangenis zitten gevaarlijke of geradicaliseerde veroordeelden en gevangenen met zware disciplinaire problemen. De gevangenis nam extra veiligheidsmaatregelen nadat een gedetineerde in maart twee gevangenisbewaarders had gestoken met een zelfgemaakt mes.

Volledig scherm
Franse politie-eenheden komen aan bij de gevangenis. © AFP