Brandweerlieden uit Augsburg kwamen vanmiddag bijeen op het plein waar hun collega vrijdagavond na een treffen met een groepje jongeren zo ernstig gewond raakte dat hij onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek.
Volledig scherm
Brandweerlieden uit Augsburg kwamen vanmiddag bijeen op het plein waar hun collega vrijdagavond na een treffen met een groepje jongeren zo ernstig gewond raakte dat hij onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek. © AP

Bezoeker Duitse kerstmarkt doodgeslagen: zes verdachten vast

De politie in het Duitse Augsburg heeft vanmiddag zes jongeren gearresteerd in verband met de dood van een 49-jarige man. Die kwam vrijdagavond om het leven na een treffen met een groep van zeven personen in de binnenstad. De verdachten van het drama, dat grote verontwaardiging wekt in heel Duitsland, konden worden aangehouden op basis van bewakingsbeelden.

Aan het begin van de middag werden al twee verdachten opgepakt maar inmiddels zitten zes jongeren vast, bevestigde de Beierse deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) vanavond tegenover de regionale publieke omroep BR24. 

Hoofdverdachte is een 17-jarige jongen. Hij werd in Augsburg geboren, woont daar ook en heeft naast de Duitse nog een andere nationaliteit. Een even oude medeverdachte en stadgenoot, is geen Duitser maar staatsburger van een Zuid-Europees land, maakte het deelstaatministerie eerder vanmiddag bekend. 

De verdachten werden geïdentificeerd aan de hand van beelden van de vijftien bewakingscamera's op het plein waar het drama zich voltrok. Dat plein, Köningsplatz of kortweg Kö, geldt al geruime tijd als een plek met veel straatcriminaliteit. Vandaar de vele politiecamera's.

Bekenden van politie 

Bronnen dichtbij het onderzoek verklaarden tegenover Duitse media dat de twee verdachten bekenden zijn van de politie. Een van hen zou het 49-jarige slachtoffer vrijdag omstreeks 22.40 uur zo hard tegen het hoofd hebben geslagen dat de man in elkaar zakte en roerloos bleef liggen. De andere verdachte zou de 50-jarige metgezel van de man flink hebben toegetakeld in het gezicht. 

Beide mannen hadden met hun echtgenotes de jaarlijkse Christkindlesmarkt (een kerstmarkt) bezocht en waren onderweg naar huis toen ze de groep jongeren tegenkwamen. Waardoor het tot een confrontatie kwam, is nog niet bekend. De 49-jarige man overleed 50 minuten later in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) reageerde geschokt op de Beierse televisie. ,,Wat me zeer beroerd heeft, is dat een vredelievende burger in Augsburg is doodgeslagen.’’ Zijn partijgenoot Markus Schröder, premier van de deelstaat, liet ook weten geschokt te zijn door ‘deze verschrikkelijke geweldsdaad’. Burgemeester Kurt Gribl (CSU) van Augsburg schreef op Facebook: ‘Mijn hart heeft het zwaar van verdriet.’ 

Herdenking

Zo'n 150 collega's van het 49-jarige slachtoffer, dat werkzaam was als brandweerman, kwamen vanmiddag samen op het plein waar het drama plaatsvond. Samen herdachten ze hem in een grote kring met de armen om elkaars middel of over elkaars schouders. De brandweerlieden legden een bloemenkrans op de plaats delict en plaatsten een windlicht met de boodschap: ‘Onze gedachten zijn bij jou. Je vrienden van de beroepsbrandweer Augsburg.’ Een trompettist speelde een muzikaal eerbetoon.

Geschokte Augsburgers plaatsten er gisteren en vandaag rode en witte bloemen, kaarsjes en berichten met teksten zoals ‘domheid in de stad van de vrede’ en ‘als redder gekomen, als engel gegaan’. 

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.