Biden over Afghanistan: 'Doel was om terrorisme te bestrijden, niet om land op te bouwen’
VIDEOHij staat ‘vierkant’ achter zijn besluit om alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan naar huis te halen, zegt Joe Biden in een speech. ,,Amerikaanse troepen horen niet te vechten en sterven in een oorlog die de Afghaanse troepen zelf niet willen uitvechten.”
Biden legde de bal bij de Afghanen, nu hij onder vuur ligt omdat na zijn besluit alle troepen terug te trekken de Taliban razendsnel de macht hebben overgenomen in Kaboel. Afghaanse leiders hebben de strijd opgegeven en zijn gevlucht, beschreef de Amerikaanse president.
,,We hebben hen alles gegeven wat ze nodig hadden,” zei Biden. ,,Maar wat we niet konden leveren, is de wil om voor hun toekomst te vechten,” zei hij. ,,Amerikaanse troepen horen niet te vechten en sterven in een oorlog die de Afghaanse troepen zelf niet willen uitvechten.”
Deal doorzetten
Biden vindt dat hij twee keuzes had: een deal van voorganger Trump doorzetten en volgens diens afspraak met de Taliban uit Afghanistan vertrekken, of meer troepen sturen om weer met de Taliban te gaan vechten. ,,Dat is de enige harde realiteit: doorzetten of het conflict verder escaleren en duizenden extra troepen sturen.” Tot dat laatste was hij niet bereid.
Biden vindt het niet in het Amerikaanse belang om langer te vechten in Afghanistan. ,,Het doel had nooit moeten zijn om een natie op te bouwen, of een verenigde, centrale democratie te creëren,” zei hij over de invasie van 20 jaar geleden. Het gaat hem er puur om een eventuele terreuraanval op de VS te voorkomen, en dat kan ook zonder troepen ter plaatse, stelt hij.
De druk op Biden om zich uit te spreken nam toe, nadat de Taliban op zondag de macht overnamen in Kaboel. Biden was op dat moment in het presidentiële buitenverblijf Camp David voor vakantie, maar keerde op maandag terug naar het Witte Huis. De meeste Amerikanen willen net als Biden weg uit Afghanistan, maar kritiek op de afwikkeling van de terugtrekking zwol aan, toen beelden van paniek en wanhoop uit Kaboel bleven komen.
Kritiek
Biden wijt ook het uitblijven van evacuatie van Afghaanse partners aan de Afghanen zelf. Mensen met een visum hadden zelf niet eerder willen vertrekken, zei Biden - ,,ze hadden nog hoop,” volgens hem. ,,Een ander deel van het antwoord: de Afghaanse overheid ontmoedigde ons om een grote exodus te organiseren, om geen vertrouwenscrisis te veroorzaken.”
Juist de beelden van Taliban-strijders in de hoofdstad bewijzen dat militaire macht nooit genoeg zou zijn om van Afghanistan een stabiel en veilig land te maken, vindt Biden. ,,Ik wil het Amerikaanse volk niet misleiden door te doen alsof een beetje meer tijd in Afghanistan het verschil zal maken.”
Spanning uitgekeken
Naar de reactie van Biden werd met spanning uitgekeken. De snelle opmars van de Taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die twintig jaar heeft geprobeerd de fundamentalisten te verdrijven. Waarnemers spreken over een mislukte poging van het Westen om in Afghanistan vrede, veiligheid en democratie te brengen.
Voor zijn commentaar keerde Biden terug van het buitenverblijf Camp David, waar hij eigenlijk nog een paar dagen langer zou blijven. Tot nu toe verdedigde de president de terugtrekking van de Amerikaanse militairen, die hij eerder dit jaar had aangekondigd. Samen met de Amerikanen besloten ook de andere buitenlandse troepen te vertrekken.
‘Slecht leiderschap‘
Ook de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie wijt de snelle opmars van de taliban aan slecht leiderschap van de Afghaanse regering. ,,Je kan bevoorraden, je kan trainen, je kan steunen, je kan adviseren”, sprak de zegsman. ,,Maar je kan geen wilskracht en leiderschap kopen en leiderschap ontbrak.” De Verenigde Staten besloten in 2001 tot militair ingrijpen in Afghanistan, toen het taliban-regime van destijds onderdak bood aan terreurgroep Al-Qaeda en weigerde terroristenleider Osama bin Laden uit te leveren.
Tot en met dit jaar bleven de Amerikanen en internationale bondgenoten in Afghanistan om het land op te bouwen en lokale troepen te trainen. Toen begin dit jaar de troepen vertrokken, destabiliseerde het land snel en konden de taliban in korte tijd heel Afghanistan veroveren.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Frankrijk verbiedt e-step voor kinderen tot 14 jaar
Frankrijk verbiedt de elektrische step voor iedereen onder de 14 jaar. Verder gaan de boetes voor overtredingen met de e-step fors omhoog. -
video
TERUGLEZEN | Negen Nederlanders geëvacueerd, wanhopige Afghanen geven kinderen aan soldaten VS
Op het vliegveld van Kaboel geven wanhopige Afghanen hun kinderen aan soldaten. Op deze beelden is te zien hoe ouders hun peuter doorgeven, in de hoop dat ze gered worden. Verder zijn vandaag vanuit Kaboel circa 80 mensen geëvacueerd in een Nederlands transportvliegtuig. Op de vlucht zitten negen Nederlanders. Lees hieronder ons oude liveblog terug. Het nieuwe liveblog vindt u hier. -
Met video
175 agenten gewond na nieuwe demonstraties in Frankrijk, ruim 200 arrestaties
In Frankrijk is het bij pensioenprotesten op verschillende plekken in het land opnieuw tot botsingen gekomen tussen demonstranten en politie. In totaal werden 201 mensen gearresteerd en raakten 175 politieagenten gewond, zo verklaarde minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken aan het einde van de dag. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
‘Zeven burgerdoden bij Nederlandse luchtaanval in Irak in 2016'
Bij een bombardement van Nederlandse F-16's op de Iraakse stad Mosul zijn in 2016 zeven burgerdoden gevallen. Dat melden NOS, Nieuwsuur en NRC na onderzoek. Het ministerie van Defensie gaat alsnog onderzoek doen naar de luchtaanval. -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
Nederlandse Cordaid-directeur hoopt op 'zachter gezicht’ taliban: ‘Anders enorme opstanden’
Nederland moet ruimhartig zijn met het opvangen van Afghanen die met westerse organisaties samenwerkten, zegt Cordaid-directeur Jaap van Hierden. Die vreest voor het lot van zijn mensen, nu de taliban het weer voor het zeggen hebben. ,,Je wilt nu echt niet rondrijden in Kaboel.”