Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Biseksuele veteraan krijgt na 25 jaar militaire onderscheiding terug

De Britse strijdkrachten geven een medaille terug aan een biseksuele veteraan. De De 68-jarige Joe Ousalice werd in de jaren negentig vanwege zijn geaardheid uit de marine gezet. De autoriteiten gaan nu door het stof en beloven de oud-militair zijn onderscheiding ‘persoonlijk’ te overhandigen.

Ousalice zat achttien jaar bij de marine. De radio-operator werd onder meer uitgezonden naar de Falklandeilanden tijdens het conflict met Argentinië. Hij kreeg in 1991 een medaille vanwege zijn lange dienstverband en goede gedrag.

Ousalice verloor zijn onderscheiding nadat zijn geaardheid aan het licht was gekomen. Hij vertelde dat iemand na een krijgsraad met een schaar zijn medaille losknipte. Het beleid voor homoseksuele militairen ging in het jaar 2000 op de schop.

Het ministerie van Defensie zegt te betreuren hoe Ousalice in 1993 is behandeld en biedt hem excuses aan. „We erkennen dat ons beleid voor homoseksuelen in het leger onjuist, discriminerend en onrechtvaardig voor de betrokkenen was.”

Dubbelleven

De veteraan vertelde eerder al tegen BBC News hoe hij zijn werk bij de marine beleefde. „Ik leidde een dubbelleven. Ik moest elke dag opletten wat ik zei en wat ik deed.”

Zo durfde hij geen homo-pubs te bezoeken en kwam hij aan boord van het schip expres niet in contact met mensen van wie hij wist dat ze homo waren. „Ik wist dat als ik dat deed, ik de SIB (Special Investigation Branch, red.) op mijn dak zou krijgen.” Na zijn ontslag was hij lang werkloos.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.